Штрафи не допомагають. Молочне виробництво продовжує отруювати село під Харковом

23.09.2015 14:55 Суспільство
фото Юлії Шматченко фото Юлії Шматченко
Мешканці села Соколове Зміївського району довгий час потерпають від відходів місцевого молокопереробного підприємства. Замість мальовничих краєвидів - сморід, отруєний ґрунт та вода.

Один суд уже покарав нечесного підприємця чималим штрафом. Та місцеві жителі кажуть: екологічна ситуація у селі майже не змінилася. 

Приструнити підприємця разом із соколовцями декілька місяців поспіль намагалися правоохоронці. По-доброму вирішити проблему забрудник не бажав, відкидав будь-яку співпрацю зі слідством. А воно, до речі, встановило, що саме переповнені відстійники підприємства забруднюють довкілля. До розслідування залучили й державну екологічну інспекцію. Екологи виявили близько 2 гектарів забрудненого ґрунту — показники амонію, нітратів та фосфору були значно вищі за допустимі норми. Експерти шкоду довкіллю оцінили в понад 98 тис. грн. Та сплачувати штраф і відновлювати екологічний баланс порушник не поспішав. Натомість продовжував робити шкідливі викиди.

Конфліктну справу розглянув Господарський суд Харківської області. Він задовольнив позовні вимоги прокуратури Зміївського району і зобов’язав підприємство відшкодувати збитки за забруднення землі виробничими відходами.

Тож тепер уже за рішенням суду молочники мають заплатити 100 тис. грн та упорядкувати близько 2 га прилеглої до підприємства території.

Наразі стосовно директора ТОВ, який через службову недбалість допустив забруднення земель, порушено кримінальне провадження за ч. 1 ст. 367, ч. 1 ст. 239 КК України. Довгий час через відсутність посадової особи на робочому місці та за місцем прописки правоохоронці не могли йому оголосити підозру. Оточення директора стверджувало, що він за кордоном. Соколовці ж упевнені, що за кордоном він не був, а просто переховувався від слідства.

До речі, за словами місцевих жителів, і сьогодні ситуація біля молокопереробного підприємства кардинально не змінилася. Молочники продовжують забруднювати своїми стоками довкілля. Щоправда через тривалу спеку запах не такий їдкий, як раніше. Сморід повернеться з дощами, упевнені селяни. Тож уся надія на суд, який в рамках кримінального провадження має вирішити долю не тільки забрудника, але й усього села.

Юлія Шматченко

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта