Про штрафи за неправильне збирання березового соку розповіли харківські екологи

20.03.2017 09:21 Суспільство
Фото з соцмереж Фото з соцмереж
У середині березня жителі Харківщини починають збір одного з найпоживніших продуктів - березового соку.

Державна екологічна інспекція у Харківській області повідомляє, що згідно зі статтею 10 Закону України "Про рослинний світ" збирання деревинних соків відносять до спеціального використання природних рослинних ресурсів.

Воно здійснюється за дозволом юридичними або фізичними особами для задоволення їх виробничих та наукових потреб,  а також для отримання прибутку від реалізації цих ресурсів або продуктів їх переробки.

Тобто, збирати березовий сік для себе можна без будь-яких дозволів, головне, щоб не псувати дерева та не руйнувати молодих берез.

Проте часто громадяни, збираючи березовий сік самостійно для власних потреб, можуть своїми діями спричинити загибель дерева, адже не звертають уваги ні на вік дерева, ні на площі, де це можна робити.

Через неправильне збирання у дереві розпочинається процеси гниття, грибкові захворювання. У такому разі слід пам’ятати: за завдану березі під час збирання соку шкоду на винуватців накладатимуться досить серйозні штрафні санкції.

Зокрема, категорично заборонено робити підсочування дерев у парках, лісах природно-заповідного фонду, що виконують водоохоронні, захисні, санітарно-гігієнічні та оздоровчі функції, а також тих, які мають діаметр менший ніж 20 сантиметрів.

Також при пошкодженні берези діаметром 20 см шкода становить 110 гривень, а якщо діаметр більше 30 см – 205 гривень.

Також у Держекоінспекції повідомили, що заготівля березового соку в межах населеного пункту є порушенням п. 4.2 Правил утримання зелених насаджень в населених пунктах України, відповідальність за яке передбачена ст. 153 Кодексу України про адміністративні правопорушення, штраф за яке сягає від 170  до 510 гривень.  

Масово для продажу, відповідно до Лісового кодексу України, березовий сік заготовляють постійні користувачі лісових угідь (лісгоспи), а також підприємці, які отримують для цього «лісовий квиток». Такий документ дає право для добування соку у строго відведених місцях та з дотриманням встановлених правил заготівлі.

Олександр Ушаков

Джерело: SLK
Автор: Менеджер сайта