Сім громад Харківщини отримають альтернативні джерела живлення

03.11.2022 15:11 Суспільство
Дергачівська, Люботинська, Пісочинська, Солоницівська, Південноміська, Височанська та Роганська громади Харківської області отримають енергетичне обладнання на суму близько 2 мільйонів гривень.

Громадська організація «Центр розвитку харківського передмістя» закупить та передасть Дергачівській, Люботинській, Пісочинській, Солоницівській, Південноміській, Височанській та Роганській громадам Харківської області 35 генераторів, 35 зарядних станцій та 140  газових балонів на загальну суму близько 2 мільйонів гривень. Енергетичне обладнання буде розподілятися пропорційно між кожною громадою.

– Це дозволить забезпечити доступ тисячам мешканців та вимушено переміщених осіб семи громад Харківщини до резервних джерел електрики в десятках закладів масового відвідування населенням та до пунктів приготування їжі у понад 100 місцях, де відсутні газо- та електропостачання, – розповів «Слобідському краю» голова Центру розвитку харківського передмістя Артем Костецький.

Наразі до втілення проєкту із закупівлі та доставки енергетичного обладнання залучено 10 осіб, серед них сім координаторів з вищезазначених громад.

– Це волонтери, які разом з нами допомагають ВПО та мешканцям Харківщини з 24 лютого цього року і навіть ще до повномасштабної війни з росією, – зазначив Артем Костецький.

У планах команди розширити допомогу й на інші громади Харківської області.

– Ми розуміємо актуальність потреби в енергетичному обладнанні на деокупованих територіях. Тому подали заявку на наступну хвилю гранту, розширивши географію проєкту на Ізюмську, Куп’янську, Чугуївську, Шевченківську, Борівську та Балаклійську  громади. Сподіваємось, що і ця заявка буде підтримана, – ділиться планами PR-менеджер організації Олександр Онопко.

Сьогодні Центр розвитку харківського передмістя опублікував оголошення на тендерну закупівлю необхідного енергетичного обладнання. Усі зацікавлені компанії можуть надати пропозиції до 9 листопада. Постачання планується здійснити на початку грудня.

– Будемо дуже раді, якщо відгукнуться українські виробники. Ми б хотіли заразом зробити невеличкий внесок у розвиток економіки нашої країни, – каже Олександр Онопко.

З усіх питань можна звертатися за електронною поштою [email protected].

Зазначимо, що допомога громадам енергетичними засобами стала можливим завдяки перемозі громадської організації у конкурсі грантів «Українського Фонду Швидкого Реагування» IREX, який було створено у відповідь на вторгнення росії в Україну 24 лютого 2022 року. Одним з головних компонентів програми є співпраця з місцевими неурядовими організаціями для визначення та вирішення потреб у гуманітарній допомозі.

Однією з таких організацій став Центр розвитку харківського передмістя. Його було створено у 2020 році трьома організаціями: ГО «Добра воля», ГО «Єдине джерело» та ГО «Альтернатива Солоницівка», які ще до повномасштабного вторгнення займалися захистом прав людей та місцевої демократії, а також екологічними та освітніми проєктами на Харківщині. З початком бойових дій організація надавала гуманітарну допомогу постраждалим мешканцям Харкова та Харківської області.