Плутанина із документами. Харківським мисливцям нарешті можуть виділити угіддя

10.12.2014 09:44 Суспільство
http://www.ohotniki.ru http://www.ohotniki.ru
Вже більше року мисливці Харківщини не можуть укласти договори оренди мисливських угідь, а без цих документів полювати на тій чи іншій території забороняється.

Члени Харківської обласної організації Українського товариства мисливців і рибалок (ХОО УТМР) 4 грудня навіть виходили на мітинг під Будинок рад із закликом видати їм необхідні дозволи, однак тоді ситуація так і не вирішилася. Для того, щоб погасити конфлікт і нарешті розв'язати проблему, голова Харківської облради Сергій Чернов у вівторок, 9 грудня, особисто зустрівся з мисливцями і у робочому порядку обговорив всі наболілі питання.

Так, сьогодні на Харківщині площа мисливських угідь державного мисливського резерву складає понад 2 млн га, а це 80,7 % від площі всіх мисливських угідь області. Мисливський резерв створився в результаті закінчення терміну користування такими угіддями деяких користувачів. Наразі в області діють 33 мисливських товариства та громадських організацій на площі 509,3 тис. га.

- Виникла така ситуація, що тим організаціям, у яких закінчився термін користування мисливськими угіддями, необхідно оформлювати документи з самого спочатку. Це викликає незадоволення та обурення деяких «гарячих» голів. Але я вважаю, що ситуацію потрібно вирішувати не через мітинги або залякування, а шукати компроміс та конструктивний шлях, - сказав голова Харківської облради Сергій Чернов, засудивши мітинг мисливців, що пройшов минулого тижня перед будівлею обласної ради.

Для того, щоб вирішити, що ж не так з документами на оформлення договорів оренди, до обговорення був запрошений начальник управління правового забезпечення, природокористування та земельних відносин виконавчого апарату обласної ради Валерій Даугуль. За його словами, у паперах була ціла низка недоліків. Головним зауваженням до мисливців зі всіх районів регіону стала відсутність рішень сільських, селищних, міських та районних рад про погодження угідь. Крім того, деякі райони, зокрема Сахновщинський, заявили неправильну площу мисливських угідь. До складу ж територій, які мисливці збиралися взяти в оренду, входили заказники місцевого значення, де вбивати тварин  заборонено. Юрист додав, що на сьогодні вже втретє від керівництва УТМР надійшли клопотання по Балаклійському, Барвінківському, Дергачівському, Кегичівському, Лозівському, Сахновщинському, Чугуївському районах. При цьому попередні зауваження не були виправлені.

Попри це, враховуючи думку самих мисливців, Сергій Чернов виступив з ініціативою на засіданні постійної комісії обласної ради з питань аграрної політики, земельних відносин та природокористування розглянути усі пакети документів та винести їх на пленарне засідання сесії. Якщо зауваження до документів будуть за цей час виправлені, то депупатський корпус проголосує за виділення мисливських угідь.

- Якщо ХОО УТМР наполягає, ми винесемо на розгляд пленарного засідання всі ці питання. Але прошу розуміти, що визначатися з цього приводу будуть депутати обласної ради, а вони ніколи не приймали та не будуть ухвалювати невиважені рішення. Мисливські угіддя мають бути оформлені згідно із законом, щоб ніхто потім не міг оскаржувати рішення обласної ради, - сказав Сергій Чернов.

Ірина Гудзь

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта