Ситуація з відключенням світла в Харківській області може покращитися

08.11.2022 08:16 Суспільство
Росія продовжує знищувати енергосистему України за допомогою масованих обстрілів. Серед найбільш постраждалих регіонів опинилася і Харківська область, де унаслідок нещодавніх атак виникли проблеми з електропостачанням.

Проте, за словами голови правління НЕК «Укренерго» Володимира Кудрицького, ситуація може покращитися вже з наступного тижня. Зараз у низці регіонів, серед яких опинилася і Харківщина, діють планові та аварійні відключення. Відновлення пошкоджених об’єктів потребує часу, проте ремонтні роботи тривають. Тобто якщо не буде нових ворожих атак, то відключень може поменшати.

За його словами, найскладніша ситуація склалася в Київській та Харківській областях. У результаті 5 масованих ракетних ударів, окрім графіків планових погодинних відключень, енергетикам доводиться застосовувати додаткові аварійні, щоб збалансувати енергосистему. Дефіцит у цих регіонах перевищує 1000 мегаватів. Протягом дня він змінюється, оскільки змінюється і обсяг споживання. Володимир Кудрицький зауважив, що за умови відсутності нових ракетних ударів ситуацію з енергопостачанням вдасться покращити, проте цього тижня фахівцям «доведеться попрацювати».

На сьогоднішній день пріорітетним завданням енергетиків є ремонт магістральних мереж у центральному та північному регіонах. Завдяки цьому стане можливим передати туди необхідні обсяги потужності від електростанцій з інших областей. А це, у свою чергу, дозволить усунути необхідність застосування обмежень.

«Ми зараз працюємо над тим, щоб покращити ситуацію в мережі як у Києві та області, так і в північному регіоні – Харківській, Полтавській та Сумській областях... Я думаю, що нам усім, споживачам у цих регіонах потрібно потерпіти кілька днів, за умови, що не буде обстрілів, для того, щоб уже були відчутні покращення, щоб графіки відключення стали більш комфортними», – додав голова правління.

Також він зазначив, що місцева влада та енергетики розуміють усі сьогоднішні ризики та готуються до найгірших сценаріїв, таких, як блекаут, ймовірність яких залежить від інтенсивності ракетних обстрілів.

Нагадаємо, раніше ми опублікували погодинний графік відключень з 7-13 листопада

Автор: Юлія Гнатченко