Ситуація на ринку МФО: чим закінчиться 2020 рік

22.10.2020 12:49 Суспільство
Фото: akchabar.kg Фото: akchabar.kg
Минулий київський саміт MFO 2020 визначив подальші прогнози щодо розвитку мікрофінансування в Україні. Незважаючи на пандемію вже зараз МФО повністю відновилися за рахунок видачі онлайн кредитів на картку.

На проведеному саміті підвели підсумки року та позначили подальші тенденції в розвитку фінансового сектору. Як зазначив сервіс із видачі онлайн кредитів Crezu, підвищення попиту серед населення на мікропозики на картку онлайн визначаються вдосконаленням фінансових систем, доступністю онлайн-технологій.

Основною цільовою аудиторією мікрофінансових компаній є молоді люди, які активно користуються засобами зв'язку та Інтернетом. Їм комфортно проводити будь-які процеси онлайн за допомогою смартфонів.

Спікери визначили кілька факторів, які допоможуть зберегти прибуток та інтерес до МФО:

  1. Швидкість прийняття рішень. Сьогодні багато мікрокредитних компаній готові перерахувати гроші на картку всього за 15 хвилин.
  2. Якість надання послуг.
  3. Скорочення витрат.
  4. Доступність та простота отримання мікропозик.

Перемогу в «марафоні» здобудуть компанії, готові на діалог з позичальниками, що вибудовують з ними довгострокові відносини. Найбільш привабливі для українців МФО, лояльні до кредитної історії, працевлаштування та доходу.

На думку спікерів Summit MFO 2020 року, 3 та 4 квартали поточного року будуть пов'язані з пошуком нових маркетингових рішень для МФО. Вироблені рішення повинні допомогти вийти в топ під час наростаючої конкурентної боротьби. Організації, які не зможуть вибудувати перспективні бізнес-моделі та прорахувати ризики, ймовірно, залишать ринок мікрофінансування.

Очікується, що на ситуацію може серйозно вплинути друга хвиля Covid-19. Якщо пандемія набере обертів, то знову будуть потрібні карантинні обмеження. Це не тільки призведе до зниження доходів, але й збільшить число боржників.

Нагадаємо, що 1 та 2 квартали поточного року демонстрували зниження попиту серед населення на споживче кредитування через коронавірус. Кількість проблемних позичальників різко збільшилася, що стурбувало НБУ. Збільшення боржників також призвело до зниження рівня схвалення кредитів на 15%. МФО стали жорсткіше оцінювати позичальників, пред'являти більш суворі вимоги до доходу.

Таким чином, на кінець 2020 року учасники програми ринку кредитування повинні вирішити важливе для себе завдання - знайти баланс між особистими інтересами та споживачами.

 

Автор: Савелій Мякушко

Теги: