Скільки коштуватиме новорічна ялинка на Харківщині

27.11.2015 15:00 Суспільство
Фото: doloto.kz Фото: doloto.kz
Ціна за новорічну красуню обіцяє не кусатися.

Українці поступово починають готуватися до новорічних свят. У магазинах вже з’явилися яскраві прикраси, гірлянди і штучні ялинки. У лісних господарствах Харківщини не відстають: уже гострять пилки та сокири. Живих ялинок та сосонок повинно вистачити на всіх.

За попередніми даними Харківського обласного управління лісного та мисливського господарства, цього року вони планують реалізувати понад 50 тис. деревець. Саме зараз чекають, щоб обласні депутати затвердили відповідні ліміти. Після цього вже й розпочнеться продаж вічнозелених, попередньо з наступного тижня.

Відповідні майданчики, де продаватимуть сосни і ялини, лісники облаштують у кожному районі області та й в самому Харкові. Якщо людина живе недалеко від лісу чи забажає придбати деревце безпосередньо у лісництві, там їй у цьому радо допоможуть, запевнив начальник відділу кадрів, юридичного забезпечення Харківського облуправління лісового та мисливського господарства Сергій Муковоз. До них також приїздять і приватні підприємці за великим партіями новорічних дерев.

- У районах області продавати ялинки простіше. Складнощі виникають із виділенням землі під майданчик у Харкові. Якщо в обласному центрі знову проводитимуть ярмарок, як минулого року (на площі Свободи. — Авт.), харків’яни знову отримають можливість придбати додому красуніь з місцевих лісгоспів, - казав Сергій Муковоз.

Ціни на ялинки та сосни, обіцяють лісники, залишаться на рівні минулого року. У середньому вартість новорічної хвої від лісгоспів складе 55-60 гривень. Разом із тим на ціну вплине висота товару. Тож готуйтеся віддати за високу лісову красуню й більше.

Якою буде ціна, яку запровадять приватні підприємці на ялинкових базарах, можна лише здогадуватися. Торік за метрову сосну просили 70-85 гривень, за півтораметрове дерево до 150 гривень. Сосну від 2 м віддавали за 180-200 гривень, а до трьох метрів і за всі 300 гривень.

Харківські лісники нагадують майбутнім покупцям ялинок та сосен: запорукою вдалої покупки є електронний чип на деревці, який засвідчує, що воно зрублене легально та вирощувалося спеціально для цієї мети. А ще нагадують про відповідальність за самовільно зрублене дерево.

Якщо хтось зважиться на самовільну рубку, йому доведеться заплатити збиток, завданий лісовому господарству за кожну зрубану ялинку, а це як мінімум 165 грн та штраф в розмірі 85 грн. Крім того на кожного лісопорушника складається протокол і виноситься постанова, якщо ж він не сплачує в добровільному порядку збиток та штраф, адміністративні матеріали направляються до поліції на розслідування і притягнення до відповідальності винної особи, та до виконавчої служби - для примусового стягнення. 

Максим Грек

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта