Скільки лікарень на Харківщині готові до другого етапу медреформи

17.01.2020 15:30 Суспільство
Фото: Соцпортал Фото: Соцпортал
Харківська область потрапила до трійки лідерів з підготовки до впровадження Програми медичних гарантій.

До контрактування з Нацслужбою здоров'я готові понад 78,42 % спеціалізованих медичних закладів області. Це друге місце серед регіонів в Україні. Про це 17 січня повідомила директорка Північного міжрегіонального департаменту НСЗУ Вікторія Мілютіна, після наради з підготовки до укладення договору з НСЗУ, яка відбулася в Харкові.

Нагадаємо, з 1 квітня в Україні стартує другий етап медреформи та впровадження нової моделі фінансування на рівні спеціалізованої медицини. В Україні запрацює Програма медичних гарантій — перелік медичних послуг, які держава гарантує пацієнту безоплатно.

Усі спеціалізовані медзаклади в області мають бути готові до контрактування до 31 січня. Це умова, за якою ці заклади з 1 квітня отримають державні кошти за Програмою медичних гарантій. Державної субвенції на фінансування закладів спеціальної медичної допомоги з другого кварталу 2020 року не передбачено.

Щоб скористатися цим переліком, пацієнт повинен укласти декларацію з лікарем первинки, отримувати направлення на наступні рівні допомоги.

Читайте також: Як працюватимуть поліцейські офіцери громад у Харківській області — ФОТО

За інформацією в. о. директора Департаменту охорони здоров’я ХОДА Геннадія Бондарчука, лідирують в області за відсотком підписаних декларацій Дергачівський, Харківський, Чугуївський, а також Нововодолазький район. У цих районах відсоток населення, яке обрало своїх лікарів, сягає 88-89 %.