Скільки російської техніки отримали ЗСУ під час контрнаступу на Харківщині

29.09.2022 12:40 Суспільство
Фото: Генеральний Штаб ЗСУ Фото: Генеральний Штаб ЗСУ
Після контрнаступу ЗСУ в Харківській області почали з’являтися десятки відео з покинутою російською технікою. Ізюмські ліси в мережі називали «Шервудським лісом», а величезну кількість «забутих» складів під Куп’янськом та Балаклією – «печерами Аладдіна».

Нагадаємо, що контрнаступ ЗСУ розпочався 5 вересня, і саме тоді в мережі почали поширюватися десятки відео з покинутою ворожою технікою, складами боєприпасів та іншою різноманітною зброєю.

Як повідомляє Forbes, за кількістю переданих танків, броньованих машин і артилерійських систем рф випередила навіть США, Польщу і Британію. Російські військові віддали перевагу награбованій техніці та кольоровим металам. Власне, саме тому десятки одиниць військової техніки були покинуті в абсолютно справному технічному стані або із незначними несправностями.

Дане явище спостерігається на території Харківської області й по сьогодні. За даними сайта Oryx, який займається оцінкою втрат сторін за відео- і фотопідтвердженнями, на території регіону наші воїни «затрофеїли» 97 танків, 159 бойових броньованих машин та 55 артилерійських систем. Зазначеної зброї вистачило б для формування цілої танкової бригади або до двох механізованих бригад. Загалом на Харківщині росія «подарувала» ЗСУ техніки і зброї на суму понад $400 млн.

Говорячи про всю Україну, то в період з 24 лютого наші бійці отримала як трофеї 387 танків, 700 одиниць бронетехніки та 170 артилерійських систем – і це лише за документально підтвердженими даними.

  • Загальна кількість танків, які Україна отримала від партнерів та які захопили ЗСУ у військовослужбовців зс рф, складає близько 750 одиниць. Майже стільки ж мали на озброєнні наші військові на початку повномасштабного вторгнення.
  • 690 одиниць броньованої техніки захопили ЗСУ з початку війни. Це більше, ніж Україна отримала від США. 
    Загальна кількість захопленої та отриманої від західних партнерів бронетехніки складає близько 2300 одиниць.
  • Щодо артилерійських систем. Загалом з 24 лютого окупанти покинули понад 167 артсистем. Варто підкреслити, що майже третину з них – протягом останніх тижнів українського контрнаступу.
Автор: Юлія Гнатченко