"Слизькі" моменти нарахування субсидій. Коментар департаменту соцзахисту ХОДА

23.03.2015 15:05 Суспільство
http://www.gornovosti.ru http://www.gornovosti.ru
Чиновники досі не знають, як будуть відслідковувати більшість покупок від 50 тис. грн, а бланки заяв та декларацій на субсидію краще роздрукувати самостійно.

Як розповіла заступник директора Департаменту соціального захисту населення Харківської облдержадміністрації Тетяна Бабенко, раніше субсидія не призначалася непрацюючим працездатним громадянам (наразі у декларації такій особі треба вказати нульовий дохід, а при розрахунку субсидії її дохід буде прирівнюватися до прожиткового мінімуму - 1176 грн), людям, які орендують житло, тим, хто мав дві та більше квартири або автомобілі, а також людям, які здійснили покупки вартістю більше десяти мінімальних зарплат. Зараз ці обмеження знімаються. Єдина категорія громадян, яким не буде надана субсидія, - це особи, які перед зверненням здійснили покупку вартістю від 50 тис. грн. В той же час як саме будуть відстежуватися дороговартісні покупки, окрім нерухомості та автотранспорту, поки що не зовсім зрозуміло. Так, за словами Тетяни Бабенко, декларувати, наприклад, купівлю путівки за кордон не треба.

- На субсидію мають право домогосподарства, у яких витрати на оплату житло-комунальних послуг, виходячи із соціальної норми житла, перевищують обов'язковий рівень плати, - пояснила Тетяна Бабенко. - У кожного домогосподарства цей обов'язковий рівень буде індивідуальним. Він залежить від доходу родини. Наприклад, якщо сукупний дохід на одну людину складає 500 грн, то обов'язковий рівень плати становитиме 3 % (500 грн * 3 % = 15 грн), якщо 1100 грн, то відсоток плати збільшиться до 6 (1100 грн * 6 % = 66 грн) і т. д.

Субсидія нараховується лише на норму користування по житловій площі. Сьогодні вона становить 48,87 кв. м на одну людину, на сім'ю з двох осіб - 62,52 кв. м і т. д. В той же час за рішенням місцевих органів виконавчої влади одинокі громадяни пенсійного віку можуть претендувати на повну субсидію.

Бланки заяв та декларацій громадяни мають отримати разом з квитанціями за оплату "комуналки" протягом квітня. Однак ці форми можна і самостійно знайти в Інтернеті та роздрукувати. Адже досі невідомо, чи бланки заяв будуть надіслані всім громадянам або лише заявникам. Заповнені заяву та декларацію треба принести в органи соцзахисту населення за місцем реєстрації або відправити туди поштою. Субсидію буде призначатися автоматично не пізніше ніж через десять днів з моменту подачі документів.

- У сільській місцевості сьогодні працюють понад 400 уповноважених осіб, які здійснюють збір документів. Тобто якщо у районі на всі селищні і сільські ради працює лише одне управління соцзахисту, то людині немає необхідності їхати туди. Вона може звернутися до уповноваженої особи, яка знаходиться у її селищній або сільській раді, і подати там документи, - пояснила перший заступник директора Департаменту соціального захисту населення.

Станіслав Сорока

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта