Що робити з боргами за комунальні послуги на деокупованих територіях Харківщини

20.10.2023 16:23 Суспільство
Фото: ілюстративне Фото: ілюстративне

Мешканці Харківської області скаржаться на комунальні борги, що накопичилися, коли вони не жили у своїх домівках.

До редакції національного марафону звернулася жителька селища Борова та повідомила, що має великі борги за опалення, що накопичились, коли в будинку жили військові. Начальник ХОВА Олег Синєгубов розповів, що робити в такому випадку, пише «Слобідський край»

«У нас є ті території, які безпосередньо були під окупацією. Там не лише наші захисники жили, а й вороги. Крім того, є частина населених пунктів, які отримували електроенергію та газопостачання з ворожої території, а лічильники залишилися наші. У нас такі факти були, коли служби приходили, знімали показники й нараховували певні борги. Ми це питання порушували ще минулого року перед нашим Урядом. Була спочатку одна постанова, яка забороняла стягувати ці борги, однак нами напрацьовані ще додаткові механізми, щоб така проблематика не виникала. Так само є проблематика, коли люди не виїжджали, вони залишалися на місцях, вони не мали статусу ВПО, однак все одно у них є відповідні борги, хоча наші постачальники послуг не постачали», – зазначив Синєгубов.

Комунальні послуги таким абонентам надаватимуть і далі, відключати їх заборонено.

«Електроенергію та газ ніхто не відріже, оскільки це заборонено наразі. Щодо врахування компенсацій за ці всі нарахування або списання їх, ми чекаємо постанови уряду. І вже залежно від того алгоритму, який буде прийнятий, звичайно, будемо рухатися далі», – каже начальник ХОВА.

До того ж, попри накопичені борги, люди можуть звертатися до місцевих військових адміністрацій, щоб отримати субсидії.

Головні новини Харківська область читайте в нас на сайті.

Автор: Ксенія Карпенко