Сонячні нагрівачі вчать встановлювати у будинках селян Харківщини

15.05.2015 14:51 Суспільство
фото Юлії Шматченко фото Юлії Шматченко
У зв'язку з різким підвищенням тарифів на комуналку постало гостре питання щодо економії та утеплення будинків та квартир. Особливо актуально це для мешканців приватних будинків.

Експерти у сфері енергозбереження з громадської організації «Нова Енергія» їздять віддаленими населеними пунктами Харківщини і розповідають, як і на чому можуть заощадити пересічні громадяни. За півроку вони встигли відвідати 12 сіл і селищ.

Разом із ними подорожує та бере активну участь у семінарах винахідник-пенсіонер 77-річний Олексій Рильський.

Читайте також: Як економити газ, вчить на власному досвіді харківський пенсіонер-винахідник(ФОТО)

Популярні сьогодні сонячні колектори в своїй оселі Олексій Рильський встановив близько 40 років тому. Тож сім місяців на рік вода в його домі нагрівається завдяки сонцю.

– Я живу біля заводу, який колись ремонтував літаки АН-2. Там було багато списаних алюмінієвих 200-літрових баків. Усі сусіди брали такі баки для літнього душа, я теж узяв, але обмотав його ізоляцією від нижньої частини, а зверху накрив склом, і він став працювати, як сонячний нагрівач, – каже винахідник.

Коли бак перетворився на решето, пенсіонер здав його на металобрухт, взамін на заводі спроектував і зробив сонячний нагрівач. Плоска ємність 200 мм, 1 м на 1 м. Корпус також теплоізольований скловатою, а зверху – теплоізоляційна кришка з відбивачем. Цей колектор родина Рильських експлуатує досі. А Олексій Михайлович вважає його своїм найкращим винаходом для дому. Тож не дивно, що його нагрівач дуже цікавить мешканців сіл. Чоловіка просто засипають запитаннями.

А із запитання вітродвигунів виникла жвава дискусія між Олексієм Михайловичем та головою Студенокської сільської ради, що на Ізюмщині, Володимиром Бурлаковим. Останній за освітою фізик і також є шанувальником альтернативних джерел енергії. Взагалі ця тема популярна в Студенку. Деякі з мешканців села вже навіть установили собі піролізні котли, утеплили будинки, є такі, у кого навіть і підлога з підігрівом.

Юлія Шматченко, матеріал з газети "Слобідський край" №56 від 14.05.2015

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта