Сотня волонтерів прибрала національну пам’ятку під Харковом (ФОТО)

15.06.2015 06:09 Суспільство
фото Тетяна Василець фото Тетяна Василець
Палацово-парковий комплекс «Шарівка», пам'ятку культурної спадщини національного значення, причепурили на суботнику, організованому активістами та посадовцями.

Культурна родзинка області знаходиться у смт Шарівка Богодухівського району. Саме туди з’їхалося 112 небайдужих харків’ян та місцевих мешканців, аби взяти участь у "великому прибиранні". 



Люди, "озброєні" інвентарем, пиляли, сапали, рубали, копали, замітали, обрізали..
.

Прибрали основні визначні місця на території палацово-паркового комплексу, як-от територію біля фазанаріїв, стежку до Камня кохання, територію біля палацу та ін.

- Ця акція покликана привернути увагу громадськості до цього об’єкта. Люди повинні знати, що у нас є така перлина. Зрозуміло, що цим суботником ми не вирішимо всі проблеми, які є зараз із палацом, однак перші кроки до їх подолання робимо, - відзначив директор Департаменту культури і туризму ХОДА Олег Яцина.

Територія палацово-паркового комплексу сягає більше 40 га.

Читайте також:
ГЛОБАЛЬНУ РЕКОНСТРУКЦІЮ САДИБИ ШАРІВКА ПОЧИНАЮТЬ ПІД ХАРКОВОМ

ПАЛАЦ У ШАРІВЦІ ПІД ЗАГРОЗОЮ ПОВНОЇ РУЙНАЦІЇ

Довідка. Парк-пам'ятка садово-паркового мистецтва загальнодержавного значення «Шарівський» (палацово-парковий комплекс «Шарівка», пам'ятка культурної спадщини національного значення). Будівництво палацу і парку розпочато у II чверті XIX ст. Ним у різні часи володіли поміщики Ольховські, Гебенштрейти, Кьоніги. Із 1925 р. по 2010 р. на території палацово-паркового комплексу розміщувався спеціалізований протитуберкульозний санаторій, який діяв до 2008 року. Нині Харківська обласна рада та держадміністрація планують здати пам’ятку в довгострокову оренду, шукають інвестора. Садиба ввійшла в список 10 пам'ятників історії та культури України, яким загрожує загибель, оскільки паркове господарство біля палацу запущене, елементи декору палацу руйнуються.

Тетяна Василець

Джерело: SLK
Автор: Тетяна Василець