Спалах поліомієліту в Україні: чи в безпеці жителі Харківської області?

02.02.2022 08:50 Суспільство
Від початку 2022 року в Україні вже зафіксовано і лабораторно підтверджено 2 випадки захворювання дітей на поліомієліт. Чи вистачить невисокого рівня вакцинації дітей Харківщини для колективного імунітету? І що робити, якщо "вибилися" з графіка щеплення?

Чому вакцинація – єдиний дієвий засіб для захисту дітей Харківщини від поліовірусу?

Хоча невиліковне захворювання виявили на Рівненщині та Закарпатті в невакцинованих проти поліомієліту малюків, спалах важкої недуги викликає занепокоєння, враховуючи, що в 75 % людей недуга протікає безсимптомно. Це означає, що інфікованих може бути більше.

А поки епідеміологічне розслідування можливого джерела інфекції триває, Міністерство охорони здоров’я разом з Центром громадського здоров’я України закликають громадян не нехтувати єдиною можливістю запобігання недуги – вакцинацією.

графік вакцинації від поліо

Тим більше, що ситуація ускладнюється недостатнім охопленням дітей вакциною від поліомієліту: для надійного колективного імунітету необхідно досягти показника в 95 % вакцинованих.

Так, на Харківщині обов’язковою вакцинацією від поліомієліту охоплено 73,5 % дітей до року. Повний курс щеплень від поліо, яких має бути шість на момент 14-річчя дитини, отримали лише 70,6 % дітей. Такі показники є меншими від загальноукраїнських, які складають 80,1 % та 76,1 % відповідно.

У МОЗ повідомляють, що у  відповідь на спалах поліомієліту в Україні організована кампанія зі щеплення дітей, які пропустили (або не зробили взагалі) вакцинацію, передбачену Національним календарем профілактичних щеплень. Через низький рівень охоплення щепленнями поліовірус циркулює в країні й загрожує можливою появою невиліковного паралічу в невакцинованої або не повністю вакцинованої дитини.  Проведення першого етапу дозволить захистити дітей від невиліковного паралічу, у разі якщо вони інфікуються поліовірусом.

юнисеф поліовірус

 Обов'язково треба щеплюватися дітям віком від 6 місяців до 6 років (5 років 11 місяців 29 днів), які з певних причин пропустили одну чи більше необхідних до віку доз щеплення.

Всі процедури з щеплення від поліомієліту безкоштовні. Як повідомляє прес-служба МОЗ у своєму зверненні до жителів Харківської області, для першого етапу кампанії буде використана інактивована поліомієлітна вакцина (ІПВ) французького виробництва у монодозних чи багатодозних флаконах. Вона містить неживі віруси поліо усіх трьох типів. Держава закупила понад 400 тисяч доз такої вакцини для покриття загальних потреб і проведення першого етапу імунізації в межах кампанії.

На сьогодні вакцина від поліомієліту доступна всім, хто потребує щеплення. Щеплення від поліомієліту внесені у перелік обов’язкових гарантованих державою щеплень. Їх можна отримати безоплатно у свого сімейного лікаря або педіатра, якщо вони працюють у закладі, що має договір із Національною службою охорони здоров'я України.

Медичний директор КНП «Балаклійський центр первинної медико-санітарної допомоги» БМР ХО Людмила Краснокутська розповіла «Слобідському  краю»:

 – Поліомієліт – це важке невиліковне захворювання, яке викликає параліч. Єдина можливість обійти недугу – це профілактичне щеплення. З 1 лютого стартував перший тур вакцинації від поліо, якщо ви отримали запрошення на щеплення – не нехтуйте можливістю вберегти здоров’я своєї дитини.

Людмила Краснокутська лікар балаклія

Людмила Краснокутська пояснила, що вакцина від поліомієліту містить неживі віруси, тому зазвичай переноситься легко і не може викликати захворювання на поліомієліт або зараження вакцинованою дитиною – невакцинованої. Лікарка погодилася, що не потрібно розпочинати серію вакцинації спочатку, якщо була пропущена якась із доз. Незалежно від того, скільки часу минуло, необхідно ввести дози, яких не вистачає, за графіком з дотриманням мінімальних інтервалів. У будь-якому разі, якщо у батьків є якісь сумніви щодо графіка щеплення дитини або потреби вакцинувати малюка, треба звернутися до сімейного лікаря.

 

 

Автор: Юлія Пономаренко