Співають усім селом

20.02.2017 10:56 Суспільство
Фото надані героєм публікації Фото надані героєм публікації
Як цікаво та весело проводити всі свята, знають на Близнюківщині. У невеличкому селі Семенівка до всіх справ підходять з піснею. А як по-іншому, коли співає вся сільська рада?

Підтримати село

Зберегти своє село – ось головне завдання для семенівської громади. Сьогодні тут близько 400 жителів, які не тільки односельці, сусіди та друзі, а й, насамперед, однодумці. Саме згуртованість і дружба допомагають семенівцям долати всі перешкоди.

– Що можемо, те й робимо, зараз головним завданням є збереження села як такого, бо людей стає дедалі менше, – каже сільський голова Володимир Рекота.

Так, рік тому Семенівку зіткнулася з однією з найгостріших проблем української глибинки – через брак школярів тут закрили школу. Відтепер діти їздять здобувати знання до інших навчальних закладів Близнюківського та Барвінківського районів. Тому перед громадою постало нове питання: як спрямувати у правильне русло дозвілля молоді та й дорослішим не засумувати.

Сільрада знайшла вихід – і в січні 2016 року в приміщені школи розташувалися відразу три важливі об’єкти соціальної сфери села: бібліотека, сільрада та будинок культури.
– У приміщенні школи ми вирішили відкрити будинок культури, якого до цього в нас не було, – розповів сільський голова. – Тож я звернувся до свого колективу і сказав, що потрібно підтримати село і, якщо є бажання, можна організувати ансамбль.

Володимир Рекота зізнався, що повів колектив у вокальну творчість недарма, адже все його життя пов’язано з музикою. І хоча чоловік ніколи професійно не займався вокалом і не вчився грати на інструментах, та життєва практика, пов’язана з організацією талановитих людей, у нього вже була.

– Я ще з училища тримаю гітару в руках і виступаю в колективах. Навіть коли повернувся з армії, разом з товаришами організували ансамбль, – згадує сільський голова. – А коли працював учителем, музичний ансамбль складався з учнів, які грали на гітарах, фортепіано. Тоді, пам’ятаю, ми підготували перший серйозний захід – випускний.

Працівники сільської ради відгукнулися на пропозицію, і саме так у Семенівці з’явилися два дружні колективи: вокальний – «Світанок» під керівництвом Вікторії Літвінової; та хореографічний – «Перлина», де з молоддю займається завідуюча СБК Юлія Коломієць.

Від малого – до великого

Тож усі охочі жителі села із задоволенням приходять на репетиції до будинку культури, де тепер є сцена, глядацький зал, музичне та світлове обладнання.
Хореографією переважно займається молодь, а от до співочого ансамблю приходять жінки та чоловіки різного віку. Надвечір, завершивши буденну працю та впоравшись по господарству, до нового клубу поспішають усі творчо обдаровані жителі Семенівки.

До співочого «Світанку» увійшла майже вся сільрада. Це сільський голова Володимир Рекота, секретар Наталя Захарова, землеупорядник Наталія Шевченко, бухгалтер Валентина Сімонова, прибиральниця Галина Дедік і навіть кочегар Олександр Шовкуненко, який, до речі, частенько виступає ще й у ролі ведучого.

Колектив об’єднав дванадцять виконавців різного віку. Найстаршій його учасниці – 63 роки, а наймолодшій – усього сім.

– На спілкування з колегами та односельцями потрібно знаходити час, тому наші репетиції проходять цікаво, та й різнобарв’я додати до буднів теж не заважало б, – переконаний Володимир Рекота. – Приміром, зараз зима, прийдеш додому після роботи, впораєшся з господарством, а дозвілля більше немає.
Тому замість того, щоб засісти за телевізор чи Інтернет, мешканці вирушають у будинок культури, де проходять репетиції. Тому кожний святковий захід у Семенівці вдається на славу.

І в сусідів, і в районі

Минулого року першим святом відзначили День закоханих. А вже потім дружня семенівська громада святкувала Масляну та 8 Березня, День Перемоги, День Збройних Сил України, а також і День села. Семенівці, до речі, у минулому році виповнилося 226.

Піснею відзначає колектив і такі народні та обрядові свята, як Івана Купала, Новий рік і Різдво. До кожного з них дружня семенівська родина готує тематичні пісні, тож у репертуарі багато як народних, так і сучасних пісень.

– Усі свята, які є, ми відзначаємо. Кожного разу чекаємо на подію і готуємось заздалегідь старанно та скрупульозно, підбираючи відповідний репертуар, – розповів сільський голова. – Також увагу приділяємо і своєму зовнішньому вигляду, у нас багато сценічних костюмів, які ми і купляємо, і самі шиємо.

Цього року в січні будинок культури та дружний колектив відзначав першу річницю.
– Для нас це і спілкування, і відпочинок, і дозвілля, – підсумовує Володимир Рекота. – Усі яскраві моменти ми зберігаємо на фото та відео, тому вже з’явився невеличкий власний архів. Навіть сторінку в соцмережі завели, для обміну інформацією.

Та семенівська родина весело проводить не тільки свої свята, а й сусідські. Минулого року колектив запросили виступити в сусідній Барвінківщині, на день народження села Африканівки. Також пісня семенівців лунала й на  першому кінному фестивалі, який відбувся минулого року в Надеждиному на Близнюківщині.

Марина Проценко, спеціальний кореспондент

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта