Субсидії за новими правилами: хто не отримає допомогу на Харківщині

10.05.2021 15:02 Суспільство
Слобідський край Слобідський край
За шість років кількість домоволодінь, які отримують субсидії, на Харківщині зменшилася майже вполовину – з близько 450 до 230 тисяч. З цього місяця в Україні запрацюють нові правила отримання державної допомоги та збільшиться кількість тих, кому субсидію не дадуть.

Нова декларація

З 1 травня в Україні змінюють правила отримання субсидії – грошової допомоги сім’ям на погашення витрат з оплати житлово-комунальних послуг. Зокрема, призначати житлові субсидії будуть після надання нових заяв від громадян. Окрім заяви, претенденти на допомогу мають подати декларацію про доходи та витрати, за наявності договір найму (оренди) та копію договору про реструктуризацію заборгованості з оплати комунальних послуг.

Читайте також: Нові штрафи для водіїв: що змінилося та які прогалини лишились

Як пояснив директор Департаменту соціального захисту Харківської ОДА Юрій Шпарага, громадяни будуть заповнювати нову форму декларації. Проте поки Міністерство соціальної політики спізнюється в цьому питанні, і станом на 6 травня в управліннях ще не отримали нову форму для заповнення.

– Тому ми просимо людей поки не поспішати до управлінь соцзахисту, бо форма для заповнення відсутня, – зазначив Юрій Шпарага.

За його словами, уперше для призначення субсидій будуть декларуватися не тільки доходи громадян, але й видатки. Відомо, що у декларації тепер потрібно вказувати: площу житла, відомості про осіб, які мешкають у квартирі або будинку, та дохід кожного з мешканців. Також необхідно внести відомості про наявність автомобілів, з дати випуску яких минуло менше п’яти років, а також витрати за останній рік, що перевищують 50 тисяч гривень.

Нова декларація міститиме й інформацію про купівлю безготівкової або готівкової іноземної валюти, банківських металів (на суму понад 50 тисяч гривень) та відомості про наявність коштів на депозитних рахунках.

Нові документи прийматимуть у травні – вересні 2021 року управління соціального захисту місцевих рад, а також центри надання адміністративних послуг. Заяву можна подати особисто, надіслати поштою або подати онлайн.

Остання послуга можлива на сайті Міністерства соціальної політики або в Єдиному порталі електронних послуг.

Кому відмовлять

Зміни у призначенні допомоги пов’язані з тим, що 14 квітня Кабінет Міністрів ухвалив постанову, якою посилив адресність надання житлових субсидій. Це необхідно для ефективнішого та раціональнішого використання бюджетних коштів. За словами Прем’єрміністра України Дениса Шмигаля, нові правила мають забезпечити справедливість у нарахуваннях.

Документом запропоновано не тільки переглянути підходи до врахування майнового стану отримувачів, але й скасувати діяльність та повноваження комісій, утворених місцевими органами влади. Раніше ці комісії могли приймати рішення про призначення житлових субсидій в окремих випадках, зважаючи на різні обставини громадян.

З огляду на нову постанову до отримувачів субсидії застосовуються додаткові обмеження. Нагадаємо, раніше субсидія не призначалася, якщо будь-хто з членів сім’ї, що мешкають разом, протягом року до звернення по допомогу купив земельну ділянку, квартиру, транспортний засіб.

Також відмову отримували в разі, якщо хтось із повнолітніх членів сім’ї не навчався, не працював і не мав офіційного статусу безробітного або якщо за цю людину не сплачено хоча б мінімальний ЄСВ. Не могли отримати допомогу й ті, хто понад 60 днів перебував за кордоном (без службових відряджень, лікування та навчання з відповідними документами).

Ще субсидія не призначалася, якщо площа житла становить більше 130 квадратних метрів для квартири і більше 230 квадратів для будинку, або якщо сім’я не повернула переплату із субсидії за попередній період і якщо в сім’ї є борг за «комуналку» понад 340 гривень.

Тепер вищезгаданий перелік обмежень доповнено новими. Загалом, за роз’ясненням Мінсоцполітики, житлова субсидія не призначатиметься, якщо будь-хто із складу домогосподарства або його членів сім’ї має у власності більше ніж один транспортний засіб, з року випуску якого минуло менше 15 років (крім мопеда і причепа).

Читайте також: Понад 467 мільйонів гривень заборгували працівникам у Харківській області

У допомозі відмовлять і тоді, коли будь-хто із складудомочадців має у власності більше ніж одну квартиру чи будинок. Не слід розраховувати на комунальну пільгу й тим сім’ям, члени яких мають на 1-ше число місяця на депозитному банківському рахунку
56 750 гривень і більше. Ця сума перевищує 25-разовий розмір прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб, та потрапила до нових обмежень.

Відмовлять і в разі, якщо будь-хто з мешканців квартири або членів сім’ї протягом 12 місяців перед зверненням до управління соцзахисту купував безготівкову або готівкову іноземну валюту, а також банківські метали на загальну суму, що перевищує 50 тисяч гривень.

Кількість субсидій зменшиться

Оскільки нова постанова передбачає додаткові обмеження, кількість субсидіантів у країні зменшиться. Але спрогнозувати, на скільки поменшає отримувачів допомоги в Харківській області, на сьогодні неможливо, каже Юрій Шпарага. Це буде зрозуміло в жовтні, коли управління опрацюють нові декларації. Загалом сьогодні на Харківщині субсидію отримують 230 тисяч осіб.

– Були часи, коли допомогу виплачували навіть 450 тисячам домоволодінь. Це показник за 2016–2017 роки, – повідомив директор Департаменту.

Загалом в Україні у 2017 році субсидії отримували майже 7 мільйонів українських домогосподарств, у 2021 році їх залишило ся менше 3 мільйонів.