Сусід перекрив опалення всьому будинку на Харківщині

18.11.2015 16:07 Суспільство
Фото: newsmir.info Фото: newsmir.info
В селищі Малинівка Чугуївського району люди скаржаться на холодні батареї у квартирах. З початку сезону опалення температура у приміщенні стабільно тримається на рівні 12-14 С.

Вікторія Дектярьова живе на третьому поверсі у п'ятиповерхівці по вул. Соіча. Вже більше місяця в її однокімнатній квартирі мало не арктичний холод.

"СК" розібрався у проблемі, і ось що вдалося з'ясувати. Котельня, яка забезпечує теплом Малинівку, згідно із документами, не порушує права своїх клієнтів. Температура води, яка заходить у житлові будинки, становить 40 С. Коли вона надходить у батареї вже в квартирах, то температура знижується на кілька градусів. Це не критично, і за нинішніх погодних умов  батареї у 35-38 С зможуть забезпечити цілком комфортні умови у приміщенні. Однак те, що проходить по документах, і реальна картина різняться. За словами начальника КП "Малинівка" Анатолія Михайленка, котельня економить. У результаті батареї у людей все ж не такі гарячі, як мало бути.

- В країні зараз така ситуація з газом, тому котельня економить, - розповідає Анатолій Михайленко. - Якби вони топили сильніше, було б краще. Але все ще залежить від того, в якому стані у людей квартири. У тих, у кого вони утеплені, не холодно.

Однак на цьому проблеми не завершуються. Як прокоментували у Малинівській сільраді, винуватцем того, що в квартирах холодно, є самі люди. Мешканці багатоповерхівок незаконно врізаються у систему опалення. Простіше кажучи, замість батареї із трубами діаметром 16 см люди незаконно ставлять 32 см.

- Якщо говорити конкретно про випадок із квартирою громадянки Дектярьової, то винуватий сусід з другого поверху. Він врізався у мережу теплопостачання і фактично перекрив сусідам  опалення. У нього в квартирі було тепло, а у решти дому холодно, - пояснив заступник голови Малинівської сільради Олександр Ященко, додавши, що наразі із кмітливим сусідом будуть розбиратися відповідні органи.

Начальник КП "Малинівка", чиє підприємство саме і відповідає за обслуговування систем теплопостачання у багатоповерхових будинках селища, зі свого боку заявив, що цей випадок не є поодиноким. Фактично перевірити, що у своїх квартирах роблять мешканці дому, неможливо. Комісія має право прийти до людини лише за заявою інших домовласників. Якщо виявляється порушення, то власника квартири можуть оштрафувати та примусити ліквідувати порушення. Однак на практиці така процедура є дуже довгою, а результат більшою мірою буде залежати від порядності порушника.

- Це може тягнутися місяцями. Швидше зима завершиться, ніж буде результат, - зізнається Анатолій Михайленко. - А взагалі таких проблем дуже багато. Приходиш до квартири, де біля вікна має бути лише одна батарея, а виявляється, що по всьому периметру кімнати на підлозі лежить труба протяжністю 40 м.

Ірина Криворучко

Джерело: SLK
Автор: Менеджер сайта