Суспільне ТВ і державне: у чому різниця. Коментар гендиректора НТКУ Зураба Аласанії

11.07.2014 06:00 Суспільство
http://zik.ua/ http://zik.ua/
Суспільне телебачення, у яке перетрансформуються державні канали, не танцюватиме під дудку влади чи бізнесменів.

 У цьому переконують прихильники Закону «Про Суспільне телебачення і радіомовлення України», який Верховна Рада України ухвалила 17 квітня цього року. Згідно з ним Національна телекомпанія України, Національна радіокомпанія України та Державна телерадіокомпанія «Культура» реорганізовуються.

А на їх базі утворюється «Національна суспільна телерадіокомпанія України». У результаті до новоутвореної медіаструктури мають увійти Суспільне телебачення та Суспільне радіо. Та разом зі свободою слова на обласні телекомпанії, імовірно, чекатиме скорочення ефірного часу та штату працівників.

Згідно із Законом, Суспільне телебачення має інформувати людей про найважливіші соціально-політичні та економічні події в Україні та за її межами; сприяти консолідації українського суспільства; розвитку української мови та культури, мов і культур національних меншин; задовольняти інформаційні, культурні та освітні потреби громадян, у тому числі шляхом створення та поширення економічних, культурно-мистецьких, навчально-пізнавальних, розважальних, спортивних програм, програм для дітей та молоді, людей з обмеженими фізичними можливостями, національних меншин, інших соціальних груп; сприяти зміцненню міжнародного авторитету України.

Також Суспільне телебачення зобов’язане висвітлювати діяльність органів виконавчої влади, інших державних органів, органів місцевого самоврядування, їх посадових осіб.
Чим же відрізнятиметься воно від існуючого нині державного? Як пояснив «СК» генеральний директор Національної телекомпанії України Зураб Аласанія, Суспільне має стати першим в Україні об’єктивним телебаченням, яке не залежатиме від держави чи комерційних структур. Так, у Законі чітко прописано, що Суспільне ТБ надає на безоплатній основі ефірний час Президенту України, голові Верховної Ради України, Прем’єр-міністру України, Голові Верховного Суду України, Голові Конституційного Суду України для офіційних повідомлень з важливих питань суспільного життя. Також на цьому каналі Президент може безкоштовно привітати громадян України з Новим роком.

– Іншого втручання у принципі бути не може. Інтереси держави чи приватного капіталу Суспільне не захищатиме, – каже Зураб Аласанія. – Я розумію, що це ідеальна картинка, але це та ідея, яка веде до створення Суспільного.
Так, за його словами, той факт, що перші чотири роки медіаструктура фінансуватиметься із держбюджету, також не має вплинути на редакційну політику. Оскільки Законом уже передбачено обов’язкове «мінімальне державне фінансування в обсязі 0,2 % від видатків загального фонду держбюджету України» протягом цього періоду.

Утім, Зураб Аласанія не виключає, що й через чотири роки Суспільному знадобиться державна підтримка. Адже, як свідчить європейський досвід, коштів, виручених від реклами та абонентської плати, все одно не вистачає, щоб вийти на повну самоокупність.

Інна Пирлик, матеріал з газети "Слобідський край" № 82 від 10.07.2014

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта