Тонкощі перейменування. Чи потрібно міняти документи?

25.02.2016 10:21 Суспільство
Фото із соцмережі Фото із соцмережі

«Добрий день, редакціє «СК». Від свого діда я успадкував будинок у нашому селі, в якому поки що не живу. Однак назву вулиці, де дім розташований, змінили на виконання закону про декомунізацію. Чи треба мені вносити зміни до свідоцтва про спадщину та якісь інші документи? А якщо я захочу будинок продати, як оформлювати договір – на стару чи нову адресу? Дякую за відповідь».Павло Гробарський, Золочівський район.

Чинне законодавство не передбачає внесення змін до правовстановлюючих документів у зв’язку з перейменуванням об’єктів топоніміки, оскільки вони є чинними і не вимагають заміни або отримання нових. Насамперед йдеться про право власності, свідоцтва про право на спадщину, договори купівлі-продажу, дарування тощо.

Як повідомили в Юридичному департаменті Харківської міської ради, потурбуватися про перейменування треба тільки у разі необхідності вчинення нотаріальних дій з нерухомим майном (продаж, оренда, дарування, спадкування та ін.). У такому разі необхідно отримати копію відповідного рішення Харківської міської ради про перейменування об’єктів топоніміки. За цим документом можна звернутися до центрів надання адміністративних послуг та їх територіальних підрозділів. На підставі такого рішення, а також правовстановлюючих документів, що містять стару назву, новий правовстановлюючий документ видасть уже нотаріус.

Також законодавством не передбачено необхідність заміни паспорта або внесення до нього відповідних змін до відомостей про місце реєстрації. На підставі Положення про паспорт громадянина України, недійсним вважається лише той документ, в якому не вклеєно фотокартки при досягненні його власником 25- і 45-річного віку.

Як роз’яснює Державна міграційна служби України, у випадках перейменування об’єктів топоніміки територіальні підрозділи ДМС за зверненням особи вносять оновлену інформацію в документи, зокрема, до відомостей про місце проживання або місце перебування, на підставі прийнятого міською радою рішення. Вони проставляють штамп реєстрації місця проживання, в якому зазначається нове найменування адреси. Зміни до відомостей про місце реєстрації вноситимуться у разі заміни прізвища та в інших передбачених законом випадках, коли виникає необхідність у заміні паспорта.

Також у зв’язку з перейменуванням об’єктів топоніміки не вимагається робити будь-які дії, пов’язані з отриманням субсидій, пенсій, інших допомог і виплат.

У разі необхідності внесення змін до установчих документів юридичних осіб, пов’язаних із прийняттям закону про декомунізацію, а також у зв’язку зі зміною назви об’єктів топоніміки, таким юридичним особам необхідно звернутися до органів реєстрації.
Прикінцевими та перехідними положеннями закону про декомунізацію внесені зміни до Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців». Згідно зі ст. 10 зазначеного закону, за проведення державної реєстрації змін, що вносяться до установчих документів юридичних осіб, пов’язаних із прийняттям закону про декомунізацію, а також зміни місцезнаходження юридичної особи, місця проживання фізичної особи у зв’язку зі зміною назви (перейменуванням) скверів, бульварів, вулиць, провулків, спусків, проїздів, проспектів, площ, набережних, мостів, інших об’єктів топоніміки населених пунктів, адміністративний збір не стягується.
Що ж до обласного центру, то витрати на переоформлення документів харків’ян після перейменування вулиць візьме на себе міська рада. У 2016 році міська влада планує виділити на ці потреби близько 10 млн грн. При цьому частину цих коштів спрямують на придбання нових табличок із назвами вулиць. Перед закупівлею пройдуть тендерні торги.

Христина Островська, відповідь шукала

Автор: Администратор сайта