ТОП-10 антистресових продуктів. Їмо та заспокоюємся

28.04.2014 11:38 Суспільство
http://ekb.mediamoda.ru/ http://ekb.mediamoda.ru/
Наводимо перелік продуктів, які дають нам тимчасовий спокій і відчуття задоволення.

Банан. Цей жовтобокий фрукт більшість дієтологів вважає фаворитом серед борців зі стресом. У ньому купа вітамінів груп В, Е, він також багатий на залізо, фосфор і кальцій. Ці корисності зміцнюють імунітет, покращують роботу нервової системи. Банан просто піднімає настрій, адже має у собі речовини, які викликають у нашому організмі «гормони радості» – ендорфіни.

Цитрусові. Ці фрукти, безумовно, – скарбниця вітаміну С. Чудову компанію їм складуть шипшина, чорна смородина, чорниця, ківі... Вітамін С допомагає організму виробляти ті ж таки ендорфіни. Окрім смакової насолоди, можна покращити настрій яскравими жовтими, помаранчевими, червоними фарбами, якими так приваблюють цитрусові. Така собі кольорова терапія!

Помідори. Стиглі, сезонні, вони не тільки підвищують настрій, заряджають енергією, отриманою від сонця, а й перешкоджають розпаду тих самих ендорфінів.
Яловичина. Без м’ясного арсеналу війну зі стресом буде програно. Тож відмовлятися від нього не варто. Тут і вітаміни групи В, і залізо, і цинк. Обід із нежирної запеченої яловичини не тільки зніме нервову напругу, а й убезпечить вас від серцево-судинних захворювань.

Мигдаль. Цей азіатський горішок не простий, як здається на перший погляд. Він містить у собі так звані «хороші» жири – мононенасичені кислоти, цинк і вітамін Е. А вони, у свою чергу, борються з вільними радикалами, які утворюються завдяки стресу. Мигдаль також дуже корисний для шкіри, адже у ньому є вітамін В2 і магній, які беруть участь у синтезі серотоніну... Ці горішки принесуть більше користі у сирому вигляді або трохи підсмаженому.

Риба. Річкова та морська риба й морепродукти не тільки легко засвоюються нашим організмом, вони також багаті на вітаміни В6 і В12. Нестача цих «бешок», до речі, приводить до відчаю та смутку. Морепродукти є кращим джерелом йоду, селену і фтору для людини. Дари моря є також сильними афродизіаками, які реально впливають на зміцнення потенції.

Молочні продукти. Джерело фосфору, білка, кальцію, який більшість лікарів визнають найліпшим природним заспокійливим. Кальцій бере участь у розслабленні й скороченні м’язів. Молочку краще вживати у другій половині дня. А стакан нежирного кефіру за дві години до сну принесе однозначно тільки користь.

Шоколад. Ним часто прийнято «заїдати стреси», адже шоколад дійсно заспокоює. І хоч зловживання солоденьким може призвести до гірких наслідків, відмовлятися від шматочка саме гіркого шоколаду не потрібно. У такому шоколаді є магній, який допомагає своєму «колезі» кальцію надходити до потрібних організму місць. Ласувати шоколадом корисніше в першій половині дня.

Чай. Чорний, зелений, до складу цього напою входить амінокислота теанін (тианін). Вона нормалізує роботу імунної системи, підвищує стійкість організму, покращує настрій.

Печена картопля. У картоплі найбільша кількість калію, цинку, ферментів і мінеральних речовин. «Другий хліб» відіграє величезну роль в нормалізації водного балансу й підтримці роботи серця. З лікувальною метою краще використовувати червоні сорти картоплі.

Тетяна Василець, матеріал з газети "Слобідський край" №49-50 від 6.04.2014

Джерело: SLK
Автор:
Администратор сайта