Топ-3 препаратів, за якими харків’яни ідуть до аптек

06.11.2015 11:00 Суспільство
Фото: Віктор Кочетов Фото: Віктор Кочетов
Фармацевти розповіли про ліки, які найчастіше купують мешканці Харківщини.

За словами директора державного оптово-роздрібного КП «Обласний аптечний склад» Андрія Бакаєва, перелік найзатребуваніших медичних препаратів збігається із статистикою захворювань.

- На першому місце - це серцево-судинні препарати - кардіологія, проти гіпертонії та при цукровому діабеті. На жаль, великий ріст іде онкологічних препаратів, вони на другому місці. До слова, такі ліки достатньо дороговартісні і це в основному імпорт. І на третьому місці — група ліків від сезонних захворювань: узимку — це  проти ГРВІ та грипу, улітку, та й взимку — від алергії, - розповів Андрій Бакаєв.

Він додав, що з часом певні ліки відходять у минуле. Старі препарати, які знаходяться давно на ринку, мають менший попит. Сучасні медикаменти ефективніші, але й дорожчі. Тому люди продовжують купувати відживші своє цитромон, активоване вугілля, аналгін тощо.

- Зараз фармакологія пропонує сучасніші спазмолітики, сорбенти. Вони ефективні й швидко діють, наприклад, можна не  вживати жменю активованого вугілля, натомість достатньо випити один пакетик певного сорбенту чи одну пігулку, - додає Андрій Бакаєв.

Провізор КП «Обласний аптечний склад» Ольга Косіченко розповіла, що окрім того зараз харків’ян цікавлять протизастудні та протигрипові вакцини, зокрема дитячі.

- Також люди потрапляють під вплив реклами - багато консультацій даємо щодо розрекламованих препаратів. Серед запитів рідше всього, мабуть, питають про ліки від розсіяного склерозу, - розповіла провізор.


Тетяна Лісна

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта