ТОП-5 вакансій для пенсіонерів у Харкові

04.10.2015 10:20 Суспільство
Фото: baby.ru Фото: baby.ru
Серед найбільш затребуваних вакансій для пенсіонерів – няня, помічниця по дому, майстер, сторож, репетитор.

Як розповіли в одному з найбільших інтернет-проектів Харкова з пошуку роботи люди передпенсійного віку і навіть пенсіонери сьогодні можуть знайти роботу. В деяких випадках поважний вік є навіть перевагою.

- Наприклад, на посаду топ-менеджера скоріше візьмуть людину 40-50 років, ніж 30-річного спеціаліста. Для таких професій важливий досвід роботи, а не вік, - розповідає менеджер інтернет-проекту з пошуку роботи Анна Єрмакова.

Однак це скоріше виняток, ніж правило. Для більшості спеціальностей рекрутер все ж скоріше зупинить увагу на молодій людині. Це стосується бухгалтерів, ІТ-спеціалістів тощо.

Пенсіонери сьогодні можуть претендувати скоріше на неофіційну роботу. Жінок наймають нянями, прибиральницями, помічницями по господарству, чоловіків - сторожами, садівниками. При цьому дуже важливий фізичний стан людини. Отримати роботу є шанс лише у здорового сильного пенсіонера.

- Буває, що пенсіонерів беруть навіть вантажниками, - говорить Анна Єрмакова.

Що стосується рівня зарплат, то тут все індивідуально. У більшості випадків мова йде скоріше про погодинну оплату. Наприклад, послуги няні у Харкові в середньому коштують від 20 до 150 грн за годину. В обов'язки зазвичай входить гуляти з дитиною, годувати її, водити до школи та заняття до гуртків. Якщо няня володіє іноземними мовами, це стане, безумовно, плюсом. Наявність педагогічної освіти не є обов'язковою. У більшості випадків, коли няню шукає звичайна сім'я середнього достатку, достатнім є наявність власних дітей і любов до чужих. Однак варто бути готовим до того, що перш ніж допустити до дитини, вас попросять показати рекомендації.

Є попит і на чоловіків-пенсіонерів. Можна працювати "майстром на всі руки", або як ще сьогодні модно називати "чоловіком на годину". Такого спеціаліста викликають, щоб виконати дрібний ремонт чи доручення по дому. Наприклад, поміняти крани, встановити нові розетки, замки, повісити картину або люстру. Зазвичай такими послугами користуються одинокі жінки. Другу групу клієнтів складають власники заміських будинків. До речі, останні можуть запропонувати і постійну роботу. Мінімальна вартість послуг такого спеціаліста в середньому від 200 грн за виклик. Однак заробіток в основному залежить від складності роботи.

Беруть пенсіонерів на роботу сторожами, вахтерами. Про великі прибутки мова тут, звичайно, не йде, але розраховувати на одну-дві тисячі гривень можна.

Також є шанс влаштуватися ремонтувати електротехніку. Якщо ви можете полагодити стару праску, пилосос чи телевізор, то можна спробувати знайти роботу у невеличкій приватній майстерні. Зазвичай такі працюють у спальних районах або біля метро. За таку роботу у Харкові платять від 2 тис. грн на місяць.

Як чоловікам, так і жінкам пенсійного віку підійде робота репетитора. Однак для цього треба мати за плечима диплом і досвід роботи викладача. Учнів можна приймати як у себе, так і ходити до них додому. Оплата буде напряму залежати від кількості годин, присвячених репетиторству, і вашій кваліфікації. Зазвичай репетитори не беруть менше 30 грн за годину.

Ірина Гудзь

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта