У Чугуєві збираються створити табір за французьким зразком

26.02.2020 10:22 Чугуїв
Фото: fest.dytiatko.org.ua Фото: fest.dytiatko.org.ua
Минулого року діти з чугуївської телевізійної студії «ОбовсемКа» завдяки перемозі в Міжнародному дитячому медіафестивалі «Дитятко» відвідали Страсбург. А вже цього літа в місті збираються запускати літній табір для молодіжних лідерів за французьким зразком.

Табір для юних лідерів

Понад шість років у Чугуєві існує дитяча телевізійна студія «ОбовсемКа», активними учасниками якої сьогодні є дев’ятеро місцевих школярів. Одному з них, чотирикласнику загальноосвітньої школи № 2 Єлисею Яськову, наприкінці минулого року пощастило побувати на Всесвітньому форумі демократії, який щорічно відбувається у штаб-квартирі Ради Європи – місті Страсбург. Така нагода звичайному чугуївському школяру випала завдяки перемозі в номінації «Місцеве самоврядування – це ми!» Національної конкурсної програми Міжнародного дитячого медіафестивалю «Дитятко», заснованого Харківською обласною радою у 2009 році за ініціативи її голови Сергія Чернова.

Участь у медіафестивалі чугуївська студія почала брати ще у 2014 році, згадує керівниця «ОбовсемКа» Ірина Яськова. За цей час діти створили низку відеороликів, двічі побували в закордонній поїздці в рамках «Дитятка» та привезли цікаві ідеї для рідного міста.

Так, під час останньої поїздки чугуївці дізналися, що у Франції при муніципалітетах є молодіжні ради, які часто зустрічаються з місцевими політиками та разом вирішують різноманітні питання. Це допомагає владі комунікувати з молоддю, дочуватися до її ідей та інтересів, а також залучати до життєдіяльності міст.

– Для цих молодіжних лідерів у невеличких містечках створено табори – своєрідні маленькі парламенти, де діти можуть себе відчути, наприклад, у ролі мера. Сюди запрошують політиків, психологів, відомих діячів. Тому після того, як Єлисей розповів про таку цікаву практику, вся наша студія відправилася до голови міськради Галини Мінаєвої з пропозицією створити подібний табір для молодіжних лідерів у нашому місті, – розповіла Ірина Яськова.

Цю ідею в міськраді почули, і вже влітку на базі Чугуївського будинку юнацтва та творчості з’явиться такий табір, куди збираються залучити англомовного волонтера.

– Також у грудні на запрошення Ради Європи ми відвідали тренінг, присвячений міжнародним стандартам у журналістиці, який відбувався в Києві, і побували на церемонії нагородження переможців Конкурсу кращих практик місцевого самоврядування. Усю корисну та цікаву інформацію теж виклали у відеоролику, який тепер маємо намір відправити на обласний конкурс журналістських робіт «Історії успіху громад», – додала керівниця студії.

Розкажи про майбутнє

Заохотити підлітків розповісти засобами екранної творчості про власне бачення майбутнього рідного краю, уявлення, що саме вони управляють своєю громадою, і є головною метою номінації «Місцеве самоврядування – це ми!», повідомляють організатори медіафестивалю.

Номінація з’явилася у 2012 році та реалізується спільно з Радою Європи. Саме тому четверо з авторів роботи-переможниці в цій номінації отримують запрошення до штаб-квартири Ради Європи. За друге місце до Страсбурга їдуть троє авторів, за третє – двоє.

«Щороку для участі в конкурсі свої роботи надсилають автори з різних регіонів України – від Львова до Донбасу, від Одеси до Сум, які мешкають як у мегаполісах, так і в невеличких населених пунктах і громадах», – йдеться на сайті медіафестивалю «Дитятко».

Прийом робіт триває і на цьогорічний захід. Так, подавати свої роботи в номінації, присвяченій місцевому самоврядуванню, молодь може до 31 травня.

Серед обов’язкових умов – виконання конкурсної роботи автором шкільного віку, дитячою студією чи гуртком або у співпраці з ними. До участі приймаються відеороботи різних жанрів і творчих рішень про сучасне та майбутнє місцевого самоврядування у світі, Україні, громаді.

Тривалість конкурсних робіт не має перевищувати 15 хвилин, вони повинні бути створені в поточному або минулому році, який передує фестивальному.

Деталі – на fest.dytiatko.org.ua.