У Харкові триває дерусифікація: що перейменували

27.03.2024 16:20 Суспільство
Дерусифікація у Харкові/фото: Фейсбук-сторінка Вадима Позднякова Дерусифікація у Харкові/фото: Фейсбук-сторінка Вадима Позднякова

Назву одного з найвідоміших ринків Харкова привели у відповідність до українського правопису: «Сумской» виправили на «Сумський». Напис розташований усередині ринку.

Як розповів кореспондентці медіа «Слобідський край» голова ГО "Світанок", співзасновник проєктів "Деколонізація.Україна" та "Мова.Харків", патрульний UAWIKI Вадим Поздняков, заміну назви здійснили після подання відповідного звернення щодо порушення мовного закону.

Дерусифікація/фото: Фейсбук-сторінка Вадима Позднякова

«Сумской рынок» виправили на «Сумський ринок»/фото: Фейсбук-сторінка Вадима Позднякова

«В місті ще дуже багато візуалки російською мовою, але її буде зачищено під нуль. Головним чином, Харків позбувається старих назв завдяки небайдужим громадянам», – зазначив Вадим Поздняков.

За його словами, нині у Харкові нараховується ще близько 450 назв, пов’язаних з радянським минулим та країною-агресором.

Ми писали, що у місті Мерефі Харківського району демонтували меморіальну дошку радянському військовому діячу, генерал-лейтенанту Гурію Терентьєву. У місті Балаклія Ізюмського району після проведення громадських обговорень щодо перейменування топонімів, пов’язаних з росією або радянським союзом, назви змінили 42 топоніми – вулиці, провулки, площі, в'їзди, тупики.

Автор: Надія Янінович