У Харківській області об’єднають територіальні громади

16.06.2015 06:59 Суспільство
Фото: 24daily.net Фото: 24daily.net
Про це повідомила у понеділок директор Харківського регіонального офісу з підтримки реформи місцевого самоврядування та децентралізації повноважень органів виконавчої влади Діана Баринова

За її словами, в більшості районів кількість спроможних громад коливатиметься від 3 до 5. Але є й чимало таких районів, які вирішили об’єднатися в одну громаду. Так, у Барвінківському районі одна утвориться з 13 територіальних громад, у Богодухівському з 24, у Дворічанському з 14, у Зачепилівському з 10, у Золочівському з 14, в Ізюмському з 18, у Кегичівському з 16, у Коломацькому з 5, у Краснокутському з 13, у Куп’янському з 20, у Первомайському, у Печенізькому з 5, у Шевченківському з 16. Найбільше громад буде у Харківському районі: 30 існуючих об’єднають у 9.

Визначитися остаточно громади мають до найближчого пленарного засідання обласної ради, на якому затверджуватиметься Перспективний план. Як пояснив президент Асоціації органів місцевого самоврядування, голова Харківської обласної ради Сергій Чернов, область неодмінно має затвердити й подати Перспективний план до Верховної Ради до липня – тільки в такому разі громади зможуть отримати додаткове державне фінансування у 2016 році.

Обґрунтовуючи необхідність об’єднання в спроможні громади, Сергій Чернов зазначив, що сьогодні в Харківській області є 29 сіл, де ніхто не живе, у 81 селі від 1 до 10 мешканців, у 347 селах живе 11-50 члоловік, ще 250 населених пунктів мають до 100 мешканців. Звичайно, такі громади не є повноцінними. Найбільше малих сел у Валківському районі: 65% від загальної кількості. Загалом за останні 15 років кількість сільського населення на Харківщині скоротилася на 15% (це 91 тис. чоловік).
Сергій Чернов наголосив, що Перспективний плану формування територій громад - не догма, після його ухвалення громади зможуть коригувати свої рішення щодо подальшого об’єднання.

Чи виконуватимуть райони здекларовані зміни – залежить тільки від них. Насильно нікого не примушуватимуть. Але гроші з державного бюджету отримають лише ті, хто готовий до реальних змін, підкреслив голова облради.
Загалом у державному фонді регіонального розвитку на фінансування громад у 2016 році передбачено 3 млрд грн, з них Харківщині дістанеться 152 млн. грн. Сергій Чернов обіцяє, щонайменше 52 млн підуть саме на ті громади, що будуть активно об’єднуватимуться.

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта