«У кожній десятій машині везуть щось заборонене», – гвардієць-кінолог про роботу чотирилапих на блокпостах Харківщини

15.04.2023 12:12 Суспільство
Фото: 5 Слобожанська бригада НГУ Фото: 5 Слобожанська бригада НГУ

З початку повномасштабної війни кінологічні пари стали невід’ємною складовою блокпоста в Харківській області. Їхня задача — пошук вибухових речовин, зброї та інших боєприпасів.

Про це повідомляє «Слобідський край» з посиланням на 5-ту Слобожанську бригаду НГУ.

Гвардієць-кінолог Дмитро розповів про роботу на блокпостах зі своїм чотирилапим колегою Ірбісом – службовим собакою породи малінуа — та як на них вплинула повномасштабна війна.

Дмитро — досвідчений кінолог. Разом зі своїм напарником Ірбісом ця кінологічна пара неодноразово виконувала завдання у районі проведення операції Об’єднаних сил. Зараз же вони знову працюють у Харківській області.

Робота службової собаки на блокпосту, Харківська область

«Зараз наша специфіка — пошук вибухових речовин, боєприпасів, зброї, яких зараз дуже багато. Або пошук серед зброї вибухових речовин, бо навіть озброєній людині, в якої є документи на зброю, забороняється ввезення до міста вибухових речовин», — розповідає гвардієць.

Як зазначив Дмитро, іноді собака має ігнорувати запах зброї та шукати запах вибухівки. Зокрема, під час їх роботи на блокпостах Харкова та області було знайдено близько 20 гранат, понад 30 запалів для гранат (УЗРГМ) та іншого типу, щонайменше 300 набоїв, а також близько 10 освітлювальних патронів і сигнальних ракет.

Службові собаки на блокпостах, Харків та Харківська область

«Через блокпост удень проходить тисячі машин. Собака більше сотні машин удень обшукати не може. Тільки розв'язавши задачу подвійної фільтрації, можна отримати задовільний результат. Серед десяти підозрілих машин буде одна, в якій буде провозитися щось заборонене. Бувають і такі курйозні випадки, коли, скажімо, літня пара везла додому як сувенір уламки від снарядів та мін, що прилетіли їм на город, а серед них виявився нерозірваний боєприпас», — згадує Дмитро.

Це пояснює, чому саме на блокпостах знаходиться не одна кінологічна пара. А також не лише Нацгвардії, а й інших структур системи МВС.

Кінолог та його службова собака

Загалом Дмитро з Ірбісом у Нацгвардії служить вже чотири роки, однак останній виявився для них найскладнішим. Службові собаки мають працювати в умовах постійного стресу, не реагувати на звуки вибухів або тривоги. Варто зазначити, що вони так само потрапляють під обстріли артилерії, їм доводиться переживати авіаудари та ракетні атаки. Так само і кінологічні пари 5-ї Слобожанської бригади наражаються на різного роду небезпеки, оскільки також залучені до розшукових заходів.

На сьогоднішній день нацгвардійці зосередилися на тому, щоб повернути своїх підопічних до так званої «зони комфорту», покращити їхні кондиції та навченість. У цьому їм активно допомагають харківські волонтери.

«Займаємося з Мальтою протягом шести років. Це мій друг, напарник, можна сказати однодумець. Це — невіддільна частина мого життя. Зараз вона дещо перезбуджена після роботи, бо ми займалися заняттям з розвитку витримки, тренували координацію рухів. Вона дуже витривала, буває може тридцять-сорок кіл «намотати», бігаємо, поки у мене вистачає сил», — розповідає гвардієць-кінолог Андрій.

Тренування службових собак

Гвардійці-кінологи роблять все можливо, аби зробити життя українців на деокупованих територіях безпечнішим.

Раніше ми писали, з початку повномасштабної війни 17 службових собак Харківщини евакуювали до Полтавського кінологічного центру. Там їм надають всебічну допомогу для відновлення емоційного та фізичного стану.

Нагадаємо, нещодавно заступниця міністра внутрішніх справ України Катерина Павліченко розповіла про створення бригади «Хартія» – дев’ятої бригади «Гвардії наступу». Вона є добровольчим формування, створеним на Харківщині. Нагадаємо також, записатися до підрозділів можна у 10 Центрах надання адміністративних послуг Харківської області: перелік.

Автор: Владислава Ткаченко