У нових районів Харківщини можуть виникнути проблеми з бюджетом-2021

09.11.2020 12:03 Суспільство
Виконання районних програм соціально-економічного розвитку наступного року може бути проблемним через неврегульованість законодавства.

Наповнення обласного бюджету відбувається з незначним перевиконанням – на 103 %. До кінця року не передбачається проблем у фінансуванні обласних комунальних установ, закладів та некомерційних підприємств, де засновником є обласна рада. Про це стало відомо під час наради з керівниками ключових фінансових відомств регіону, яку провів  голова Харківської обласної ради Сергій Чернов.  

– Занепокоєння  викликає виконання зведеного бюджету області, особливо щодо незабезпеченості деяких районів за захищеними статтями, якими насамперед  є зарплата й енергоносії, – зазначив очільник облради.

Читайте також: Стали відомі переможці виборчих перегонів ще в чотирьох містах Харківщини

Як повідомила голова постійної комісії облради з питань бюджету Людмила Немикіна, впродовж тривалого періоду Сахновщинський, Чугуївський і Лозівський райони, а також місто Первомайський допускають на кінець року незабезпеченість фінансування за захищеними статтями. Цей рік теж не став винятком.

– Станом на 1 листопада 2020 року незабезпеченість у цих районах за захищеними статтями становить майже 20 мільйонів гривень, – зауважила Людмила Немикіна. –  Так, наприклад, у Лозівському районі – 1,6 мільйона гривень, у Сахновщинському – 1,9 мільйона гривень, у Чугуївському – майже 7 мільйонів гривень. Керівники місцевого самоврядування й виконавчої гілки влади у районах мають усвідомлювати свою відповідальність за обов’язкове виконання 77-ї статті Бюджетного кодексу.

Читайте також: Постраждалим від вибуху газу у Березівському виділили по 20 тисяч гривень допомоги

Найбільші бюджетні ризики фінансисти сьогодні пов’язують з формуванням бюджету-2021, особливо районного рівня. Адже районні бюджети позбавлені податкових надходжень, і питання наповнення дохідної частини законодавчо не врегульоване.

Водночас на субрегіональному рівні залишаються зобов'язання щодо видатків. Ідеться про виконання програм соціально-економічного розвитку територій, утримання інфраструктури, майна спільної власності районів, а саме: районних лікарень, музичних шкіл, ДЮСШ, клубів, музеїв, бібліотек, що мають перейти за правонаступництвом до новостворених районів.

– Важливо забезпечити безперебійну роботу цих комунальних підприємств та закладів спільної власності територіальних громад районів, аби люди на місцях не відчули незручностей, а якість послуг, щонайменше, не погіршилася, – наголосив Сергій Чернов.

Наразі обласна рада готує свої  пропозиції стосовно внесення змін до Бюджетного кодексу, щоб  знайти можливості податкових надходжень для рівня районів на перехідний період, до внесення змін у Конституцію України. Такі зміни потрібні для того, щоб була податкова база забезпечення функціонування комунальних установ, які перейдуть на рівень новостворених районів.

Автор: Тамара Кіч

Теги: