У панську садибу у Шарівці планували поселити переселенців

20.02.2015 14:36 Суспільство
http://ukrainaincognita.com http://ukrainaincognita.com
На базі харківської стародавньої садиби хотіли створити житлово-реабілітаційний комплекс для переселенців.

На замовлення Харківської обласної ради регіональний центр з інвестицій розробив проект  житлово-реабілітаційного комплексу для переселенців. Згідно із задумом, це мають бути не просто будиночки, де дончани зможуть отримати тимчасовий притулок. Хворим тут буде надаватися медична допомога, діти зможуть відвідувати школу і дитсадок. Крім того, для дорослих передбачається можливість працевлаштування.

- Спершу ми планували реалізувати цю ідею на базі колишньої поміщицької садиба в селищі Шарівка Богодухівського району, - розповів директор Харківського регіонального центру з інвестицій та розвитку Державного агентства з інвестицій та управління національними проектами України  Олександр Дудка. - У радянські часи там був тубдиспансер, який пізніше закрили. Щоб перетворити Шарівку на популярний туристичний об'єкт, треба провести там дезінфекцію, власти гроші у реконструкцію. А це великі інвестиції. І тоді виникла ідея віддати Шарівку переселенцям. Знаходячись там, вони створили б всі належні умови, щоб з часом садиба стала туристичним об'єктом.

На щастя чи на жаль, але цей задум провалився. Пізніше чиновники запропонували для проекту іншу базу - дитячий туберкульозний санаторій, розташований на в'їзді у Харків. Зараз там перебуває невелика група дітей з закритою формою туберкульозу, а більшість приміщень пустують.

- Ця будівля набагато вигідніша з точки зору місце розташування. Тому вже розглядається можливість перевезення звідти дітей в інше місце, - сказав Олександр Дудка.

Всього на базі туберкульозного санаторію можна буде розмістити 2 тис. переселенців. Крім того, це створить 400 нових робочих місць. Адже комплекс повинен буде хтось обслуговувати. У першу чергу мова йде про організацію громадського харчування і побутове обслуговування. Більше того, переселенців обіцяють навчити основам підприємницької діяльності. Для тих же, хто не бажає починати власну справу, будуть створені майстерні. Там люди виготовлятимуть модульні будиночки для переселенців.

- Територія санаторію - це 8 га землі, більшість з яких не забудовані. Там і можна бути ставити нові будиночки для переселенців, - поділився планами Олександр Дудка. - А після того, як АТО завершиться, люди зможуть забрати ці приміщення у рідні села і селища. Саму ж будівлю санаторію можна буде перетворити на будинок перестарілих.

Зараз головна проблема полягає у пошуку інвестора. Адже будівництво такого масштабу розраховане на 1 млн 999 тис. євро. Восени Єврокомісія проводила конкурс проектів, спрямованих на вирішення проблем, пов'язаних з переселенцями. Харківська область подавала на розгляд суддів тоді ще проектну пропозицію, але на жаль, до списку фіналістів не увійшла. Зараз з'явилася можливість знайти інвестора серед приватного бізнесу. Можливо, навіть українського.

- Якщо гроші знайдуться, то переселенці зможуть переїздити у новий комплекс вже за місяць. Цього часу має вистачити, щоб провести дезінфекцію, - пообіцяв чиновник.

Станіслав Сорока

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта