У свій День народження Фельдман подарував харків'янам унікальну колекцію

08.01.2020 15:45 Суспільство
Фото надано фондом Олександра Фельдмана Фото надано фондом Олександра Фельдмана
Її вартість — більше 10 мільйонів гривень.

Народний депутат України Олександр Фельдман, якому днями виповнилося 60 років, передав у дарунок Харківському історичному музею ім. М. Ф. Сумцова десятки унікальних артефактів — трипільський посуд та культові статуетки із зібрання Фельдман Фемелі Музеум (Feldman Family Museum). Вартість колекції старожитностей — більше 10 мільйонів гривень. За словами мецената та колекціонера, йому приємніше дарувати, ніж отримувати подарунки.

— Трипільська культура є однією з найзначніших і найяскравішх сторінок в археологічному літописі України. Я мрію, щоб харків'яни пишалися музеями свого міста, а туристи з різних країн приїжджали до нашої країни й до мого рідного міста культурно провести уїк-енд. У нас цікава історія, багата культура, прекрасні вчені й художники — нам є чим здивувати світ. Потрібно тільки берегти культурну спадщину, повертати на батьківщину надбання України та примножувати їх, — зазначив Олександр Фельдман.

Відзначимо, що частина подарованої колекції вже була представлена в Галереї «АВЕК» на виставці «Спадщина предків», що мала великий успіх у харків'ян і викликала великий всеукраїнський резонанс. Офіційна церемонія її вручення приурочена до 100-річчя провідного музейного закладу Слобожанщини.

За словами фахівців, завдяки подарунку мецената Харківський історичний музей зможе істотно розширити свою експозицію. Дарування відбулося в рамках програми «Спадщина», яка реалізується МБФ «Фонд Олександра Фельдмана» вже 15 років. За цей час українським музеям були передані в дарунок сотні творів мистецтва і предметів, що представляють культурно-історичну цінність.

Нагадаємо, що в рамках проекту «Спадщина» в 2004 році Олександр Фельдман передав Харківському художньому музею твори японського мистецтва, а Музею природи Харківського університету ім. Каразіна — колекцію рідкісних морських раковин. У 2005-08 рр. Харківському художньому музею були передані авторські літографії Марка Шагала, Пабло Пікассо, Анрі Матісса, Жоана Міро, Сальвадора Далі, а також полотна Іллі Рєпіна та Олексія Бекетова. У 2009 році — Музею мистецтв ім. Богдана та Варвари Ханенків — твори мініатюрної пластики Японії та Китаю, у 2010 році тому ж музею — зразки старовинної японської зброї, а Львівській національній галереї мистецтв — колекція творів японського мистецтва.

У 2012 році Національному заповіднику «Хортиця» у Запоріжжі передана в дар холодна зброя козацьких часів. У 2015 році Фонд Олександра Фельдмана повернув в Україну картину Корнеліса Пуленбурга «Аркадський пейзаж», втрачену під час війни, а також скіфський бронзовий лутерій, вкрадений раніше з музею в Переяславі, і передав їх Музею ім. Ханенків. У 2018 році Національному науково-природничому музею було передано колекцію рідкісних і викопних молюсків.

Читайте також: Фельдман і Кучер обговорили питання розвитку Харківської області