У Харківській ОДА розповіли, що означає меморандум про тарифи для мешканців області

10.02.2021 13:42 Суспільство
Уряд і мери міст України уклали меморандум про непідвищення тарифів на комунальні послуги. Тепло і гаряча вода для мешканців Харківщини до кінця опалювального сезону коштуватимуть за старими цінами.

Кабінет Міністрів України та місцева влада домовились про те, що тарифи на тепло і гарячу воду в Україні не підвищуватимуться до кінця цього опалювального сезону.  Домовленість про непідвищення тарифів між урядом і мерами українських міст офіційно закріпили в спеціальному меморандумі. Його підписали у вівторок, 9 лютого.

Підписантами Меморандуму про взаєморозуміння щодо врегулювання проблемних питань у сфері централізованого постачання теплової енергії та постачання гарячої води громадянам стали, крім Кабміну та мерів міст, Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), і НАК «Нафтогаз України».

Читайте також: Що буде з паперовими трудовими книжками на Харківщині – коментар ХОДА

За задумом уряду, документ має забезпечити стале проходження цього опалювального сезону та підготовку до наступного. Згідно з меморандумом, до кінця опалювального сезону 2020-2021 років українці безперебійно отримуватимуть опалення, а вартість послуги постачання теплової енергії та гарячої води у багатоквартирні будинки протягом нинішнього опалювального сезону не зміниться.

Меморандум також передбачає, що теплопостачальні підприємства гарантовано отримуватимуть газ для виробництва тепла та постачання його у домівки громадян упродовж усього опалювального періоду 2020-2021 років. Для цих підприємств передбачені відстрочка оплати за природний газ та компенсація різниці між ринковою ціною природного газу та ціною, врахованою в тарифах за тепло.

Уряд гарантує, що фінансування компенсацій для підприємств теплопостачання не перекладатимуть на органи місцевого самоврядування.

Крім того, «Нафтогаз України» розробить та запровадить до 1 вересня 2021 року довгострокові цінові пропозиції для забезпечення сталого рівня цін на природний газ для підприємств теплопостачання. За даними Офісу Президента, це дасть змогу уникнути цінових коливань протягом опалювального сезону 2021-2022 років.

Читайте також: У Харківській області розшукують 15-річного підлітка

Оскільки меморандум підтримали очільники всіх українських міст, Харків не став винятком. За словами заступника міського голови Андрія Руденка,  ціни на комунальні послуги залишаться для харків’ян незмінними. 

– Тепер потрібно відпрацювати механізми компенсації, чим і опікуються наразі в Кабміні, Харківській ОДА та міськвиконкомі Харкова, – сказав Андрій Руденко під час брифінгу 9 лютого.

За словами радника голови Харківської ОДА Сергія Магдисюка, для теплопостачальних підприємств буде передбачене відтермінування оплати за природний газ та компенсація різниці між ринковою вартістю природного газу та вартістю, яка врахована в тарифах на теперішній час.

Нагадаємо, з 1 січня в Україні зросли тарифи на газ та його транспортування, було скасовано пільгову вартість на 100 кВт електроенергії на місяць для приватних споживачів. У зв’язку зі зростанням цін на комунальні послуги, відбулися протести у різних регіонах.

Після тарифних протестів 18 січня Кабмін установив граничний розмір ціни на газ для побутових споживачів на рівні 6,99 гривні за кубічний метр. Також уряд установив граничний тариф на розподіл газу – він не перевищуватиме 1,79 гривні за кубометр. Крім того, українці, в яких установлено електроопалення, отримають компенсації за підвищення тарифу на електроенергію з 1 січня.

За даним порталу Газправда, низка газопостачальних підприємств уже знизила свої ціни за січень. Близько 30 компаній установили ціну на газ на рівні граничної 6,99 гривні за кубометр. Раніше така ціна в них діяла лише з лютого. А в січні вартість газу в більшості зазначених компаній перевищувала 9,8 грн за кубометр. Тепер же, у зв'язку з перерахунком, в особистих кабінетах споживачів може з’явитися переплата за січень.