У Харкові хочуть створити муніципальний пансіонат для літніх людей

29.01.2021 16:32 Суспільство
У Харківській мерії працюють над питанням створення міського геріартричного пансіонату. Про це повідомив секретар міськради Ігор Терехов сьогодні, 29 січня, під час прес-конференції.

Пожежа у приватному пансіонаті "Золотий час", яка забрала життя 16-ти людей, сталася через системну помилку, яку треба вирішувати на державному рівні. Таку думку висловив секретар Харківської міської ради Ігор Терехов під час прес-конференції. За його словами, Мінсоцполітики має розробити нормативи для надання послуг з утримання людей похилого віку.

– Сьогодні є запит суспільства на надання таких послуги, ми від цього нікуди не дінемося, – зауважив Ігор Терехов. – Є приватна фірма, яка узаконила незаконний об'єкт і експлуатувала його в різних цілях. Решітки на вікнах, невиконання протипожежної безпеки, невиконання нормативів, які обслуговують людей похилого віку. Ми не знаємо якими медикаментами лікували там людей. Із цим розбираються правоохоронні органи. На мій погляд, значно важливіше інше. По-перше, держава має розробити регламент роботи таких фірм. Адже в Мінсоцполітики є реєстр приватних фірм, але цей вид ліцензійної діяльності прибрали. Але має бути перелік нормативів, яких мають дотримуватися. Приміром, в обласних установах на двох утримуванців працює одна людина, яка обслуговує. Потрібні нормативи для хворої людини, яка нерухома: в якій кімнаті вона має жити, якою площею, чим обладнаною, перелік обладнання, медикаментів, які вона приймає, процедури, харчування. Тоді це системний правильний підхід держави до надання таких послуг, а приватні фірми мають і можуть надавати такі послуги, бо це їхня комерційна діяльність.

Читайте такожЧи подорожчає проїзд у Харкові

За словами Ігоря Терехова, наразі в харківських приватних пансіонатах утримується 440 людей похилого віку. Запит на такі послуги є. Тому в міськраді розглядають питання створення муніципального геріатричного пансіонату. Невдовзі міське управління соцзахисту прорахує вартість утримування одної літньої людини.

– Я зацікавлений, щоб у Харкові був створений геріатричний пансіонат, – наголосив Ігор Терехов.

Також, за словами секретаря міськради, пожежа виявили другу проблему – відсутність контролю за приватними диспансерами, в яких живуть люди з наркотичною та алкогольною залежністю. У нарко- й алкодиспансерах міста зараз утримується 770 людей. Закривати їх не можна, натомість потрібні чіткі нормативи для таких закладів, наголосив секретар міськради.

Читайте такожНа Харківщині накрили наркопритони та забрали понад три тонни наркотиків

Що ж до  загиблих в результаті пожежі у приватному пансіонаті "Золотий час", то їхні тіла уже ідентифіковані. За словами Ігоря Терехова, їх поховають, тільки-но буде готовий висновок судмедекспертизи та виданий дозвіл прокуратури. Поховають загиблих за кошти міського бюджету.

Автор: Тамара Кіч