Унікальний природний парк на Харківщині занепадає (ФОТО)

20.07.2016 08:59 Суспільство
Фото: Тетяна Василець Фото: Тетяна Василець
Краснокутський дендрологічний парк, якому вже понад 200 років, поступово втрачає свої унікальні рослини.

Тут росте більше 300 видів рідкісних рослин. Таких як софора японська, горобина лікерна, коркове дерево, ліани, білі ялини, барбариси, платан, сибірські піхти, айлант найвищий, ялівець віргінський, а ще корабельне, олівцеве і навіть оцтове дерева.

Подивитися на красу парку сюди постійно приїздять групи туристів.

Разом з тим поряд з красивими екземплярами рослин стоять їх всохлі побратими. Через відсутність фінансування працівники одного з найстаріших в Україні парків не мають змогу боротися із шкідниками та хворобами, які поступово нищать рослини. Так, дерева засихають від хвороб та життєдіяльності короїда. У парку за штатним розписом на 16 га працює лише один дендролог.

Дендропарк сьогодні знаходиться у підпорядкуванні Краснокутської дослідної станції садівництва інституту садівництва національної академії аграрних наук України. Станція через те, що основні ринки збуту їхньої фруктової продукції перекриті, а на ринки ЄС ще не вийшли, немає достатньо коштів, аби займатися розвитком дендропарку.

- Дендропарк для станції — безкоштовний додаток. Ми намагаємося, звичайно, підтримувати там порядок: скошуємо в ньому траву і бур’яни, прибираємо, але те, що вдається виділити на дендропарк із обігових коштів, — це копійки. І ідуть вони на оплату роботи працівників, ті ж ПММ для кіс. Про капітальні перевтілення й годі говорити, розвиток науково-дослідної роботи там на мінімальному рівні, - говорить директор Краснокутської дослідної станції садівництва Євген Нестеренко.

За його словами, ситуацію може врятувати державне співфінансування.

Родзинкою парку є колекція дерев'яних фігур від місцевого скульптора, які розкидані по парку: учений кіт, білка, Баба-Яга з хатиною, Змій Горинич, лісовик. Разом з тим через те, що парк не має охорони, там почалися крадіжки. Так, минулого тижня злодії викрали статую дерев'яного орла.

Ягідний тис. За часів Івана Грозного це дерево відігравало роль летального знаряддя. Чаші, зроблені з цього дерева, отруювали будь-який напій.

Унікальність Краснокутського дендропарку у тому, що завдяки ньому Україною розповсюджувалися нові рослини. За даними 1833 року, в дендропарку вже виростали 202 види декоративних рослин і близько 600 сортів плодово-ягідних. 50 з них до цього в Україні не росли. Серед них - клен, акація, платан, софора. Наприклад, американський клен вперше на Україні з'явився саме в Краснокутському дендропарку.

Більше фото дивіться тут

Довідка
Краснокутський дендропарк - пам’ятник садово-паркової архітектури XVIII ст. Це один з найстаріших дендропарків України, історія якого налічує понад 200 років. Імовірно, заснований в 1793 році. Розташований на околиці селища Краснокутськ в селі Основинці. Заклав парк поміщик Іван Назарович Каразін, брат засновника Харківського університету.

Чудодійне джерело й метрові мурашники приваблюють туристів на Харківщину (ФОТО)

Тетяна Василець

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта