Уряд затвердив проект нових районів Харківської області

12.06.2020 17:15 Суспільство
Відповідне рішення було прийнято 12 червня на засіданні Кабміну.

В Україні планується утворити 129 районів та ліквідувати 490.

На Харківщині замість 27 залишити тільки сім районів. Це Ізюмський, Красноградський, Куп’янський, Лозівський, Люботинський, Чугуївський та Харківський.

За словами міністра розвитку громад та території України Олексія Чернишова, проект Харківщини погоджено з ОДА із зауваженнями, які були враховано. За новий адмінустрій України має проголосувати Верховна Рада. Перед цим зауваження від областей будуть обговорені в комітеті Верховної Ради.

За словами голови підкомітету з питань адміністративно-територіального устрою Віталія Безгіна, часу залишилося не так багато, і, щоб проголосувати за постанову про нові райони, Верховна Рада має три парламентські тижні. Щодо Харківщини, то, за його словами, проект нового адмінустрою повністю погоджено з Харківською ОДА.

Проте після того, як нова карта області з'явилася у вільному доступі, у районах Харківщини почалися активні обговорення. Деякі представники районів не погоджуються із пропонованим варіантом. Так, основна дискусія виникла між жителями Люботина та Богодухівського району. За словами депутата Харківської обласної ради Миколи Пушкаря, ще в середині травня на підставі позиції ХОДА та облради пропонувалося утворити Богодухівський район, а не Люботинський.

— Я особисто з 2018 року працював у робочій групі обласної ради, обласної адміністрації з цього питання. Було розроблено проект про утворення та ліквідацію районів, який я повністю підтримав як депутат. Ця пропозиція було обґрунтована як економічно, так і територіально. У цьому проекті йшлося про Богодухівський район. Тому нам сьогодні не зрозуміло, на яких підставах центром став Люботин, — зазначив Микола Пушкар.

За його словами, Богодухівський район географічно розташований у центрі новоствореного району та має кращу логістику, інфраструктуру. Також історично так склалося, що Краснокутський район та частина Золочівського району вже були в складі Богодухівського району. 

Зі свого боку голова Люботинської міськради Леонід Лазуренко вбачає перспективу, якщо центром нового району буде саме Люботин. За його словами, серед переваг — близькість до обласного центру.
— Поряд з містом проходить головна траса Київ — Довжанський. Також у Люботині розташоване одне з найбільших залізничних сполучень, — додає Леонід Лазуренко.

Окрім непорозумінь між Люботином та Богодуховом, не підтримує приєднання до Чугуївського району й Зміївщина. Так, за словами очільниці районної ради Тетяни Тімофєєвої, між Зміївським та Чугуївським районами відсутня дорога з твердим покриттям, а відстань від села Таранівка до Чугуєва сягає 80 кілометри.

За словами експерта з децентралізації, головного консультанта Національного інституту стратегічних досліджень Віктора Нестеренка, розбіжності у думках є й в інших районах, зокрема у Нововодолазького району, який пропонується включити до Красноградського.
— Приміром, я спілкувався з очільниками громади, то Нововодолазька ОТГ тяжіє до Харківського району, а Старовірівка — до Красноградського, — розповів Віктор Нестеренко. — Нам зараз необхідно зробити карту максимально зручною, передусім, для органів місцевого самоврядування, адже, що б не говорили, але в казначейство вони досі возять платіжки.