Увага шахраї. Як не стати жертвою обманщиків

25.03.2014 09:07 Суспільство
http://www.roma.lt/ http://www.roma.lt/
Фрази на кшталт «Поворожу на долю» чи «Позолоти ручку» можна почути ледь не на кожному базарі чи вокзалі. Чому люди й досі попадають на гачок ошуканців?

Нате вам все золото

Харків’янка Ольга стала жертвою шахраїв у 2004 році. Тоді до неї, 17-річної дівчини, на вулиці підійшла незнайома жінка слов’янської зовнішності та хитрістю змусила віддати всі гроші та коштовності.

– Це було біля мого дому на дитячому майданчику. Жінка запитала, котра година. У мене ні годинника, ні телефона із собою не було. Я їй відповіла, що не знаю. Тоді вона почала дуже швидко говорити. Начебто намагалася розповісти про моє життя, але нічого конкретного не казала. Лише загальні фрази, – пригадує Ольга. – Мені стало якось ніяково, і я відійшла від цієї жінки, сходила у своїх справах, а коли поверталася додому, то вона стояла на тому самому місці. Біля неї була ще якась жінка. Вони розмовляли, а потім стали на мене якось дивно дивитися, і я підійшла до них.

Дівчина згадує, що шахрайка сказала їй щось дуже особисте, і це зачепило Ольгу. Жінка пообіцяла допомогти й розв’язати всі проблеми. Для цього треба було вдома покатати по ліжку куряче яйце, а потім освятити особисті речі грошима й золотом. Дівчина повірила й пішла додому. Разом із нею пішла і друга жінка. Вона видавала себе за таку ж зневірену, яка потребувала допомоги чаклунки. Ольга зібрала всі коштовності та гроші, що були вдома, і спустилася вниз до шахрайки. Жінка забрала пакет із зібраним, а дівчині та другій «нещасній» наказала йти купувати хустинки, сірники та курячі яйця.

– Я неохоче віддала їй гроші, і ми пішли в магазин. При цьому я постійно озиралася на цю «чаклунку». Вона весь час сиділа на лавці, нікуди не тікала, – згадує Ольга. – Коли ми повернулися, жінка взяла яйце, покатала ним мені по животу й розбила його. А в яйці був кривавий згусток. Це вже потім я зрозуміла, що вона підмінила яйця. А тоді вона переконувала, що я маю проблеми зі здоров’ям.

Щоб відвернути всі біди, треба було пройтися вулицею і на кожному перехресті класти яйце й палити коробку сірників. Усього таку процедуру потрібно було провести п’ять разів. Ольга пішла в один бік, друга жінка – в інший, а сама шахрайка залишилася сидіти на лавці. Для більшої переконливості обманниця дала дівчині свій номер телефону та адресу.

– Коли я повернулася, то вже ні жінок, ні моїх грошей там не було. Мабуть, вони працювали у парі, – припускає Ольга. – Я зателефонувала за номером, який мені залишили. Ніхто не відповів. Адреса також виявилася «лівою». Я звернулася у міліцію. Там склали фоторобот, але шахрайок не знайшли.

Та чи не найулюбленіший прийом у шахраїв – ворожіння по руці. На цей гачок ледь не попалася тоді ще студентка-першокурсниця Тетяна. Як згадує дівчина, до неї на базарі підійшла стара циганка, попросила 10 грн в обмін на ворожіння.

– Я тоді розгубилася. До цього мені ніколи не ворожили, крім того підкупив той факт, що в циганки на шиї висів православний хрест, – розповідає дівчина.

Стара називала дівчині найпопулярніші жіночі імена й казала, що це подружки Тетяни, які бажають їй зла. Щоправда, дівчат із такими іменами в подругах студентка не мала. Потім циганка пообіцяла, що Тетяна проживе до 82 років і народить двох дітей. Почувши це, дівчина висмикнула руку та втекла.

Стережіть особисту зону комфорту

Як пояснила психолог-практик Оксана Лисянська, для шахраїв найважливіше привернути увагу жертви. Якщо людина кудись прямує, її треба відволікти, щоб вона зупинилася бодай на секунду.

– Це техніка привертання уваги, коли проникають в особисту зону комфорту. Обманник раптово дуже близько підходить до людини й несподівано починає щось розповідати. А та не встигає зорієнтуватись і потрапляє в так звану «інтелектуальну пастку». Далі шахрай торкається до своєї жертви і тим самим впливає на неї вже фізично. Цього цілком достатньо, щоб почати гіпнотичну роботу, – пояснює психолог. – Якщо казати про так званих ворожок і віщунок, то зазвичай у людей вони асоціюються з чимось зловісним, викликають збудження, страх. Жертва завмирає в очікуванні інформації, і таким чином встановлюється несвідомий контакт чи, як його ще називають, психологічний рапорт.

Коли вам пропонують поворожити по руці, віщунка тим самим утримує погляд і увагу людини. При цьому для більшої переконливості вам показують різні вигини та лінії на долоні. Цим шахраї вводять жертву у транс і починають управляти її поведінкою. Людині стає зле, очі неначе застилає туман. Саме в цей час злодії і забирають гроші та коштовності. При цьому їм не потрібно робити це силою, адже людина, будучи несвідомою, сама все віддає. Крім того, у такий момент можна запрограмувати людину на ті чи інші дії.

– Складним етапом для психіки є момент усвідомлення того, що сталося. Часто це супроводжується фізіологічними змінами в організмі: головними болями, дрижанням рук і ніг, страхом і злістю на себе та шахрая. Може виникнути посттравматичний синдром, – пояснює Оксана Лисянська. – Я раджу в такій ситуації випити склянку холодної води або солодкий чай, зробити кілька глибоких вдихів через ніс і видихів ротом. Дуже важливою буде підтримка близьких. Жертві шахраїв потрібно виговоритися, зрозуміти, що її підтримують і не звинувачують. Після цього обов’язково потрібно звернутися до правоохоронних органів.

Запам’ятайте, а краще запишіть

1 . Якщо до вас починають чіплятися на вулиці підозрілі люди, треба їм різко відповісти: «Ні», «Відійдіть від мене», «Я сам усе про себе знаю». Таким чином ви, по-перше, зіб’єте шахрая з пантелику, а по-друге, привернете увагу перехожих.

2. Шахраї – хороші психологи. Вони відчувають ваш настрій і добре розуміють, чи «зачепила» вас їхня маячня. Тому припиніть вірити у ворожбу, чаклунство, надзвичайні сили тощо. Інакше ви самі накличете на себе біду.

3 . Розвивайте себе як особистість – свою волю, характер. Працюйте над упевненістю в собі, і тоді ніякий гіпноз вам не страшний.

4 . Якщо ж ви стали жертвою обману, вас переслідує страх повторення ситуації – зверніться до фахівців-психологів.

Природне середовище

Як повідомили в міліції, тільки протягом 2013 року на території області було зареєстровано 117 шахрайств, скоєних на вулицях, за неповні три місяці поточного року – 38. На жаль, процент розкриття справ невеликий – до відповідальності протягають лише кожного третього злочинця.

Правоохоронці підтвердили, що найчастіше шахраї діють у людних місцях: поблизу магазинів, супермаркетів, ринків, при виході зі станцій метро. Цікаво, що найбільше злочинів області було зареєстровано саме в Харкові. У міліції пояснили, що позитивний результат у розслідуванні залежить насамперед від своєчасності звернення потерпілого до правоохоронних органів, а також того, наскільки добре жертва запам’ятала свого кривдника та як точно може його описати.

Покарання за скоєння шахрайства передбачає штраф до 50 неоподаткованих мінімумів доходів громадян, або виправні роботи на строк до двох років, або обмеження волі на строк до трьох років. Більш суворе покарання чекає на тих, хто вже притягався за такою статтею – штраф від 50 до 100 неоподаткованих мінімумів доходів, виправні роботи на строк від одного до двох років, обмеження волі до п’яти років або позбавлення волі на строк до трьох років.

Ірина Гудзь, матеріал з газети “Слобідський край” №35 від 22.03.2014

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта