Третій із початку року випадок малярії зараєстрували на Харківщині

18.04.2018 10:36 Суспільство
Фото:pixabay.com Фото:pixabay.com
Небезпечне інфекційне захворювання привіз харків'янин, який вісім місяців жив у Республіці Кот-д’Івуар.

Як повідомляють фахівці ДУ «Харківський обласний лабораторний центр МОЗ», завізний випадок малярії вони зареєстрували 13 квітня у Харкові. До них звернувся громадянин України. Як з'ясувалося, із червня 2017-го по шосте січня 2018-го він перебував у Республіці Кот-д’Івуар.

У лабцентрі провели епідеміологічне розслідування. Так, у хворого з шостого квітня з’явилися скарги на підвищення температури тіла до 38 0С, головний біль, жар та озноб. За медичною допомогою він не звертався й вперше потрапив до лікарні вже через сім днів. У КЗ охорони здоров’я Обласна клінічна інфекційна лікарня його госпіталізували з діагнозом малярія. Зі слів хворого, раніше малярією він не хворів, індивідуальну хіміопрофілактику перед виїздом не проводив.

В осередку за місцем проживання хворого фахівці ДУ «Харківський ОЛЦ МОЗ України» провели епідеміологічне розслідування та запровадили комплекс протиепідемічних заходів.


Довідка. Із початку 2018 року у Харківській області зареєстровано третій випадок малярії. Серед захворілих два мешканці області, які перебували у країнах Африканського континенту.

Малярі́я  — інфекційне захворювання, яке передається людині при укусах комарів роду Anopheles (так званих «малярійних комарів»). Перебіг хвороби супроводжується гарячкою, ознобом, рясним потом, збільшенням розмірів селезінки, печінки і анемією, характеризується хронічним перебігом з можливістю рецидивів.

Читайте також: Рятуючи будинок від вогню, у Золочівському районі загинула літня жінка