В яких випадках за мобілізованим зберігається середній заробіток

06.11.2022 14:46 Суспільство
Чи має право роботодавець не зберігати середній заробіток за мобілізованим та в якому випадку – пояснює наш юридичний консультант.

Як пояснила директор Чугуївського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Уляна Кудрик, раніше згідно із законодавством за всіма мобілізованими працівниками зберігалися робоче місце, посада, а також роботодавець платив їм середню зарплату.

Однак 19 липня 2022 року набули чинності зміни до ст. 119 Кодексу законів про працю України, відповідно до яких скасовано збереження середнього заробітку за мобілізованими працівниками відповідно до вимог Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оптимізації трудових відносин» від 01.07.2022 р. № 2352-IX. 

Проте  є деякі винятки, коли роботодавець продовжує зберігати середній заробіток за військовослужбовцем.

Добровольчих формувань територіальних громад немає у переліку видів військової служби згідно із Законом України «Про військовий обов’язок та військову службу», тому такі військовослужбовці потрапляють під дію ч. 1 ст. 119 Кодексу законів про працю України і за ними зберігається виплата середнього заробітку, оскільки участь у теробороні вважається не військовою службою, а виконанням державних/громадських обов’язків.

Підтвердженням того, що військовослужбовець виконує державний/громадський обов’язок, а не проходить військову службу, насамперед є підписаний контракт добровольця територіальної оборони, а також довідка/витяг з наказу, видана на вимогу військовослужбовця – члена добровольчого формування командиром добровольчого формування, що містить інформацію про включення до списку осіб, які залучені до виконання державного або громадського обов’язку. Саме ці документи необхідно надати роботодавцю для того, щоб зберегти за собою право щодо нарахування середнього заробітку.

До того ж добровольці територіальної оборони є не єдиною категорією працівників, що зберегла за собою право на отримання середнього заробітку у разі проходження військової служби.

Мінекономіки у своїх роз’ясненнях наголошує, що за педагогічними та науково-педагогічними працівниками, у разі проходження військової служби за призовом під час мобілізації, на особливий період, або військової служби за призовом осіб із числа резервістів в особливий період, зберігається попередній середній заробіток. Ця норма зазначена у ч. 2 ст. 57 Закону України «Про освіту».

Станом на сьогодні жодні зміни до Закону України «Про освіту» стосовно припинення збереження середнього заробітку працівникам, які проходять військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, або військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період, не внесено.

Водночас згідно ч. 3 ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» не підлягають призову на військову службу під час мобілізації наукові і науково-педагогічні працівники закладів вищої та фахової передвищої освіти, наукових установ та організацій, які мають вчене звання та/або науковий ступінь, і педагогічні працівники закладів професійної (професійно-технічної) освіти, закладів загальної середньої освіти, за умови, що вони працюють відповідно у закладах вищої чи фахової передвищої освіти, наукових установах та організаціях, закладах професійної (професійно-технічної) чи загальної середньої освіти за основним місцем роботи не менш як на 0,75 ставки.