В обласному центрі запрацювала інспекція з паркування. За що штрафуватимуть

13.02.2019 10:41 Суспільство
Фото:www.city.kharkov.ua Фото:www.city.kharkov.ua
Інспектори штрафуватимуть автовласників за неправильні паркування і стоянку.

Новий контролюючий орган запрацював у Харкові з 12 лютого. У його складі — поки лише шестеро інспекторів (ще шестеро стажуються, штатним розкладом передбачено 42 особи).

Інспектори розпочали роботу з центральних вулиць міста, але поступово охоплюватимуть усю територію Харкова.

За словами начальника Інспекції з паркування Андрія Гаркушина, паркувальники в зеленій формі не є інспекторами з паркування і виконують зовсім інші функції.

— Наші інспектори мають формений одяг з відповідними шевронами і нашивками. На нагрудній кишені у них є відеореєстратор, а фіксуватимуть правопорушення вони за допомогою планшета, — наголосив Андрій Гаркушин.

За його словами, до повноважень інспекторів входить притягнення до адміністративної відповідальності за неправильні паркування і стоянку, а також контроль за розміщенням і функціонуванням майданчиків для платного паркування.

Із 12 лютого інспектори здійснюватимуть фото- або відеофіксацію правопорушення, складатимуть на місці повідомлення про притягнення порушника до адміністративної відповідальності із зазначенням реквізитів, за якими необхідно сплатити штраф.

— Інспектор залишає копію повідомлення під двірником лобового скла і встановлює власника транспортного засобу за допомогою Національної автоматизованої інформаційної системи (НАІС). Потім він складає постанову про притягнення до адміністративної відповідальності і надсилає її, фактично продублювавши, за місцем проживання власника автотранспорту. Якщо порушник заплатить штраф протягом 10 днів, то, відповідно до закону, може сплатити тільки його половину. Якщо ж він нічого не заплатить упродовж 30 днів, то матеріали адміністративного провадження будуть надіслані до виконавчої служби для примусового стягнення штрафу в повному обсязі, — пояснив Андрій Гаркушин.

Залежно від статті Кодексу про адміністративні правопорушення, штрафні санкції можуть становити від 255 до 510 грн. Якщо машина була припаркована на платній парковці без оплати паркомісця, то порушник буде оштрафований у 20-кратному розмірі вартості однієї години стоянки (зараз — 5 грн), а також у 30-кратному розмірі, якщо паркування здійснено на місці для людей з інвалідністю.

Отримати детальну інформацію про скоєне правопорушення автовласник може на сторінці Департаменту терконтролю в підрозділі «Онлайн-послуги». До адміністративної відповідальності притягуватимуться саме власники транспортних засобів, а не водії, які їздять, наприклад, за дорученням.

Схожа схема діятиме і за необхідності оштрафувати авто на єврономері. Інспектор надішле запит до прикордонної служби, і якщо буде встановлена особа, яка ввезла автомобіль на територію України, а інформації про фактичного власника не буде, то саме на того, хто ввіз машину, і складуть постанову про притягнення до адмінвідповідальності.

З початком роботи інспектори з паркування взаємодіятимуть з поліцією у випадку необхідності використати евакуатор. Пізніше така техніка може з'явитися і у самої інспекції.

Читайте також: Небезпечний для життя елемент знайшли у воді харків'ян