В Україні стартує унікальний "судовий марафон"

12.10.2015 08:14 Суспільство
Фото: соцмережі Фото: соцмережі
Специфікою проекту «Відкритий Суд» є «живий» і публічний моніторинг судових процесів, що передбачає відеофіксацію судових засідань у цивільних, кримінальних, адміністративних і господарських справах.

12 жовтня в Україні починається найбільший в історії сучасної України моніторинг діяльності судів усіх інстанцій в усіх регіонах держави під егідою проекту «Відкритий Суд» і при партнерстві з Верховним Судом України.

До участі запрошуються всі громадяни, незалежно від юридичної освіти. Головна теза моніторингу: «Тобі не обов'язково бути юристом - будь громадянином».

Специфікою проекту «Відкритий Суд» є «живий» і публічний моніторинг судових процесів, що передбачає відеофіксацію судових засідань у цивільних, кримінальних, адміністративних і господарських справах. Відеозаписи судових засідань розміщуються на сайті проекту, на каналі YouTube «Відкритий Суд» і в соціальних мережах. Проект передбачає створення відеодосьє на кожного суддю, прокурора, несумлінного адвоката, викриваючи непрофесіоналізм, завідомо незаконні дії та корупцію в судах, на шкоду інтересам держави і кожної людини.

Таким чином, громадські активісти мають на меті створення стандартів правосуддя і невідворотність покарання за ухилення від них.

Реалізація ініціативи стала можливою тільки починаючи з 28 березня 2015 року - з набранням чинності нового Закону України «Про забезпечення права на справедливий суд», яким гарантується можливість проведення відеозапису судових засідань без отримання дозволу суду.

Така правова норма є унікальною для країн світу, і розглядається партнерами проекту з ЄС та США як ключовий елемент боротьби з корупцією і несправедливістю в судах. Успіх України зможе стати прикладом для застосування механізму в інших країнах світу.

Таким чином з 12 жовтня по 30 листопада кожен громадянин зможе зареєструватися на спеціально створеному сайті «Відкритий Суд», провести відеозйомку судового засідання з якоїсь справи і отримати нагороди за свою свідому громадянську позицію. Нагородження учасників відбудеться 14 грудня 2015 року в палаці Верховного Суду України за участю авторитетних юристів, правозахисників та відомих українських.

Керівником проекту «Відкритий Суд» є кандидат юридичних наук, правозахисник Станіслав Батрин.

Дата проведення: 12 жовтня - 7 грудня 2015 року.

Роман Шупенко

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта