В Україні вводять електронні лікарняні

31.01.2020 12:45 Суспільство
Фото: obozrevatel.com Фото: obozrevatel.com
У Кабміні анонсували дату, коли звичайні паперові лікарняні листи будуть замінені на електронні. «СК» розбирався, яким буде новий алгоритм «офіційного одужання».

Уже з 1 квітня 2020 року Мінсоцполітики спільно з Міністерством охорони здоров’я планує запускати електронні лікарняні. За словами заступника міністра соціальної політики Олега Коваля, процес видачі електронного лікарняного буде автоматизовано. Кожний лікар, який видає лікарняний, має підписати документ своїм цифровим підписом в електронній системі. Далі інформація через реєстр у Пенсійному фонді автоматично передаватиметься до Фонду соцстрахування, і там відразу знатимуть, що людина захворіла і їй призначено компенсацію, оскільки вона є платником єдиного соціального внеску.

– Кожний лікарняний повинен бути підписаний електронним цифровим підписом – тобто ми запровадимо персональну відповідальність лікаря, який видав цей документ. А електронний обіг дасть можливість відстежити, чи лікарняний видав профільний лікар: у нас часті випадки, коли лікарі дають документи щодо хвороб, які не відповідають їхньому профілю, а це – потенційні корупційні ризики, – пояснив Олег Коваль.

Планується, що лікарняний, який відкриватиме лікар, матиме фіксований термін. Зараз в Україні працюють протоколи, за якими кожна хвороба в середньому має відповідну кількість днів для лікування. Наприклад, на певну хворобу людина хворіє шість днів – лікарняний відразу відкривається на шість днів. Якщо людина одужала, вона може вже не йти до лікаря, щоб закрити лікарняний, а просто виходити на роботу. Якщо ж людина потребує ще лікування, вона звертається знову до лікаря і в день закриття попереднього лікарняного відкривається новий.

Водночас заступник міністра повідомив, що механізм, коли людина виходитиме на роботу до дня закриття лікарняного, ще допрацьовується. На думку урядовця, введення електронного лікарняного дозволить відстежувати всі моменти, пов’язані з видачею фіктивних лікарняних.

– Ми знаємо про факти повністю підроблених лікарняних, коли один лікар за день видає по 100 таких листів. Ми знаємо, де на підприємстві немає падіння виробництва, але 90 % працівників перебувають на лікарняних. Електронний обіг дозволить відстежувати потенційні «схеми», коли «на лікарняний» іде половина співробітників підприємства, які за фактом продовжують працювати, але отримують ще й виплати з Фонду соцстрахування, – наголошує Олег Коваль.

Відзначається, що роботодавці отримуватимуть інформацію щодо лікарняних своїх працівників зі спеціальних електронних систем. Запровадження електронних лікарняних з тимчасової втрати працездатності дозволить заощадити на рік до 5 мільярдів гривень.

Читайте також: (Не)твій вид спорту: як харківські хокеїстки і синхроніст руйнують гендерні стереотипи

Водночас, усі лікарняні в паперовій формі, відкриті до 1 квітня 2020 року, прийматимуться на відшкодування.

Реєстр лікарняних буде у віданні Пенсійного фонду.

– Пенсійний фонд веде реєстр застрахованих осіб, у якому накопичується і зберігається інформація про страховий стаж, що дає підстави для оплати тимчасової непрацездатності, і ми підтверджуємо статус застрахованої особи. У реєстрі є дані стосовно практично всього працюючого населення, всіх застрахованих осіб. Тому логічно, що та частина, яка повинна надавати інформацію про лікарняні листи, теж знаходиться там, – пояснив в ефірі Українського радіо керівник ІТ-департаменту Пенсійного фонду України Олександр Малецький.

Він зазначив, що для того, щоб реєстр лікарняних запрацював на повну силу, Пенсійний фонд має розпочати отримувати відповідні медичні висновки від лікарів.

– Загальна схема така: людина звернулася до лікаря, лікар засвідчує, що вона дійсно тимчасово непрацездатна, формується медичний висновок з цифровим підписом лікаря. На основі цього ми перевіряємо статус застрахованої особи, і, відповідно, у реєстрі на підставі цього висновку формується електронний лист непрацездатності. Після цього інформація про нього розміщується в електронному кабінеті застрахованої особи і в електронному кабінеті роботодавця для того, щоб вони могли розрахувати лікарняний. Крім того, надається інформація, необхідна для розрахунку, – наголосив Олександр Малецький.
За його словами, реєстр для лікарняних листів уже побудований і готовий до використання.

Читайте також: «E-ticket» і пільговики: жителі Харківщини можуть залишитися без безкоштовного проїзду