В Україні з’явиться нова монета – ФОТО

01.05.2020 14:29 Суспільство
Фото: bank.gov.ua Фото: bank.gov.ua
Нові гроші введуть в обіг вже на початку літа.

Із 3 червня в Україні можна буде розрахуватися новими монетами – номіналом 10 гривень, які поступово замінять відповідні банкноти. Про це повідомляє прес-служба Нацбанку України.

На першому етапі планується ввести в обіг понад 5 мільйонів 10-гривневих монет, які розподілять між підрозділами банку в регіонах.

У Нацбанку відзначають, що українцям не потрібно спеціально обмінювати 10-гривневі банкноти на відповідні нові монети. Громадяни необмежений період часу можуть розраховуватись одночасно і монетами, і банкнотами одного номіналу. Поступово, у результаті природного зношення, 10-гривневі банкноти будуть замінюватися в обігу монетами.

Читайте також: Скільки вихідних буде у травні

Нова монета – невелика за розміром, легка. Її діаметр становить 23,5 міліметра, вага – 6,4 грама. На реверсі зображено портрет українського гетьмана Івана Мазепи, а на аверсі – в центрі в обрамленні давньоруського орнаменту розміщено номінал монети. Вона виготовлена із цинкового сплаву з гальванічним покриттям нікелем.

Завдяки своїм збільшеним габаритам 10-гривнева монета суттєво відрізняється від обігових монет номіналом 1, 2 та 5 гривень.

Автор: Савелій Мякушко