Вебінари, тести, флешмоби та екскурсії: на Харківщині проходить Європейський тиждень сталої енергії

24.06.2020 16:50 Суспільство
Фото: oblrada.kharkov.ua Фото: oblrada.kharkov.ua
Сьогодні кожний житель України споживає втричі більше енергії, ніж житель ЄС. А це – не тільки витрачені ресурси, але й шкідливі викиди в атмосферу, тобто забруднення навколишнього середовища. Навчитися заощаджувати, ефективно використовувати енергоресурси – виклик часу та нагальна потреба сьогодення. Саме цим питанням присвячені заходи цього тижня.

Проведення Європейського тижня сталої енергії на Харківщині вже стало традиційним, але цього року вперше він проходить у режимі онлайн. 23 червня відбулося відкриття заходу.

– З 2014 року ми згуртовуємо територіальні громади регіону навколо ідеї раціонального використання та збереження енергоресурсів. Участь громад у Європейському тижні сталої енергії дозволяє обмінюватись успішними практиками використання відновлювальних джерел енергії, застосування інноваційних технологій для отримання чистої та безпечної енергії, – сказав голова Харківської обласної ради і територіальний координатор Проєкту «Угода мерів – Схід» Сергій Чернов, вітаючи учасників.

За словами експертів, запровадження енергоощадних технологій може скоротити енергоспоживання на 40 %.

– Це робота необхідна і цікава, є чудові реалізовані проєкти, обласні конкурси. Як регіональний координатор Угоди, Харківська обласна рада отримала унікальний досвід, який, безумовно, буде цікавим та корисним нашим партнерам. Спільними зусиллями ми робимо нашу Слобожанщину енергонезалежною та успішною, долучаючись до європейського руху за енергоефективність, – підкреслив Сергій Чернов.

Цього року, незважаючи на карантинні обмеження, Європейський тиждень сталої енергії планується провести цікаво і різноманітно. В перший день було презентовано Енергоінноваційний Хаб Харківського національного університету міського господарства імені О. М. Бекетова, який стане не лише платформою для навчання та просвітницьких заходів у сфері енергоефективності, а й проводитиме енергетичну сертифікацію будівель та інженерних систем, експертизу енергоефективних проєктів та грантових заявок. Планується також, що Хаб стане центром комунікації роботодавців та потенційних працівників.

У планах тижня також – вебінари для фахівців місцевих рад, представників ОСББ, енергоменеджерів, керівників комунальних підприємств та бюджетних установ. Є і заходи, що розраховані на всіх жителів міст – учасників Європейського тижня: Чугуєва, Ізюма, Куп’янська, Первомайського та Мерефи. Наприклад, чугуївцям пропонують пройти онлайн-тест та перевірити знання з енергоефективності, у Мерефі – долучитися до танцювального онлайн-флешмобу «Танцюй за клімат» або еколого-спортивного велопробігу, у Первомайському збираються провести фотофлешмоб «Я за екологічно чисту енергію», а 10 найактивніших учасників зможуть відвідати екскурсію сонячною електростанцією.

Значна частина заходів розрахована на дітей, адже, переконані організатори, саме вони повинні продовжувати ту роботу з енергозбереження, яка зараз тільки розпочалася. Наприклад, у Чугуєві планують на сторінці міської ради у Facebook показати дітям мультфільми про енергоефективність, клімат та нетрадиційні джерела енергії; у Мерефі – провести онлайн-конкурс творчих робіт «Збережи планету» та провести екскурсію сонячною електростанцією; у Куп’янську – провести онлайн-конкурс мініпроєктів для школярів «Чи перетвориться Земля на пустелю?», а для дошкільнят – бесіди про електроенергію; в Ізюмі – показати тематичні відеоролики.

 Довідка

Ініціатива Європейського Союзу «Угода мерів» охоплює місцеві та регіональні органи влади, які беруть на себе добровільні зобов’язання підвищувати енергоефективність та нарощувати використання відновлювальних джерел. Керуючись цим зобов’язанням, підписанти Угоди прагнуть скоротити власні викиди СО2 щонайменше на 30 % до 2030 року. До провідної ініціативи ЄС «Угода мерів – Схід» уже приєдналися 18 населених пунктів Харківської області, а саме: міста Балаклія, Богодухів, Дергачі, Ізюм, Красноград, Куп’янськ, Лозова, Мерефа, Первомайський, Харків і Чугуїв; селищні ради: Малоданилівська, Зачепилівська, Золочівська, Нововодолазька; Чкаловська ОТГ та селища Пісочин Харківського району і Новопокровка Чугуївського району.

Читайте також: У Первомайському встановили сонячні ліхтарі на прохання містянина