Верховна Рада підтримала законопроект про відкриття ринку землі

13.11.2019 16:43 Суспільство
Фото: zik.ua Фото: zik.ua
Народні депутати в першому читанні та за основу проголосували за проект закону № 2178-10, який передбачає скасування мораторію на продаж землі.

13 листопада у Верховній Раді народні обранці розглядали земельне питання. Бурхливі дискусії в сесійній залі з блокуванням трибуни затягнулися на кілька годин. Окрім законопроекту від “Слуги народу” № 2178-10, депутати зареєстрували й альтернативні законопроекти. Однак комітет Верховної Ради рекомендував голосувати за законопроект від провладної партії.

У підсумку документ № 2178-10 підтримали 240 депутатів, з них 227 — з фракції "Слуги народу", ще 13 — позафракційні. Проти — 52, утримались — 57, 16 нардепів не голосували.

Законопроект передбачає, що з 1 жовтня 2020 року буде скасована заборона на продаж земель сільськогосподарського призначення. Купувати землю зможуть українські фізособи, компанії, територіальні громади та держава.

У документі збереглася норма, що юридичні особи, кінцевими власниками яких є іноземці і які орендують землю в Україні більше трьох років, також зможуть її придбати з 1 жовтня 2020 року. Однак, Президент України Володимир Зеленський обіцяв, що питання продавати чи ні землю іноземцям вирішуватиме народ під час всеукраїнського референдуму. За словами очільника держави, ця поправка буде внесена до проекту між першим та другим читанням у Верховній Раді.

Читайте також: Замість сільського голови — муніципальний, замість району — округ

Андрій Соха