Відомий харківський блогер кіт Степан займається волонтерством у Франції. Відео

20.04.2022 17:00 Суспільство
Нещодавно з’явилось повідомлення, що кіт з Харківської області може стати володарем найпрестижнішої серед блогерів премії World Influencers and Bloggers Awards 2022.

За долю цього котика, який мешкав із своєю хазяйкою Ганною у Харкові на Північній Салтівці – одному з найгарячіших з початку війни районів міста, – хвилювались тисячі людей, адже смугастий красень мав мільйон прихильників у TikTok та 700 тисяч – в Instagram. Здавалося б: війна, бомбардування, люди гинуть – а тут якийсь кіт, хоча б і зірковий... Але історія про кота Степана – це історія і про нас з вами, про відповідальність, про людяність, а ще – це історія про те, як можна бути зіркою і водночас волонтером, навіть якщо ти – кіт. 

Смугаста зірка соцмереж

Тринадцять років тому дівчина Ганна принесла додому маленьке кошеня, яке підібрала біля ринку, звичайнісіньке, смугасте – таких тисячі можна зустріті будь-де. Але виразні зелені очі з «підводкою» та кумедна мордочка, що здатна швидко змінювати вираз, не могли не розчулити навіть кам’яне серце. Котик виріс і став поважним красенем, але й у 13-річному віці залишався веселим та рухливим. А ще він приймав такі кумедні пози, що Ганна почала його знімати та вести від його імені сторінки в Instagram та TikTok.


Тема котиків завжди популярна, а коли хазяйка зняла Степана на його улюбленому стільці біля столу з келихом вина, який статечно поклав передню лапу з відставленим ліктем на стіл, це відео миттєво стало вірусним – багатьом людям кіт, який примружив очі, нагадував самих себе на «веселих» вечірках або сімейних посиденьках. 
Яким чином Брітні Спірс у листопаді минулого року натрапила на це відео, не відомо, але вона виклала на своїй сторінці його фото та написала: «…Сподіваюся, ви добре проводите час, бо я – так. Якщо я раптом пропаду, шукайте мене поряд із цим котом». Пост зібрав понад мільйон лайків  і 10 000 коментарів. Так Степан здобув міжнародну популярність – після поста Брітні Спірс за добу в Степана додалося ще 13–15 тисяч підписників з усього світу.
Кіт став справжньою зіркою: він давав інтерв’ю на телебаченні, де розповідав про те, що він любить поспати, поїсти і посидіти на кухні за келихом ігристого, що найбільше любить корм із яловичиною, але не проти поласувати і піцою, фруктами чи тістечком, що його єдина любов – господиня Ганна. Про Степана розповідали на телеканалі Discovery, MTV придбав права на один з роликів, у харківського котика замовляли привітання з днем народження, а також рекламу (він рекламував навіть сумку від Valentino). 

Під обстрілами та в евакуації

А потім настав той самий ранок 24 лютого. Ганна потім згадувала, що прокинулися від вибухів і того, що тремтіли вікна. «Якимось дивом наш будинок залишався цілим рівно тиждень. Він постраждав на восьмий день, коли в сусідній балкон влетів снаряд. Не було пожежі», – йдеться в дописі від Степана. Дві ночі дівчина з котом провели у підвалі і тиждень без світла. Останній  раз вони «вийшли в ефір» 3 березня, а потім – два тижні мовчання. І в холодному березневому Харкові, коли обстріли перемежовуються з бомбардуваннями, коли по місту рискали ворожі диверсанти, користувачі соцмереж залишили під останнім постом 14 тисяч коментарів, в яких запитували про долю котика та його господині. 


...Вони знайшлись 16 березня: Ганна і Степан розповіли, що харківські волонтери допомогли їм дістатися до вокзалу, що на поїзді Харків – Львів вони добралися до Львова, потім пішки перетнули кордон, відстоявши дев’ять годин у багатотисячній черзі. Вже у Польщі на допомогу знаменитому коту та його господині прийшла Всесвітня асоціація інфлюенсерів та блогерів, яка допомогла їм дістатися до  Франції. Опинившись у безпеці, Степан та його господиня почали займатися волонтерством.

Волонтер та номінант

24 березня Ганна повідомила в соцмережах про збір коштів для фінансової підтримки притулків та зоопарків на час війни в Україні. Вже 28 березня, всього за чотири дні, вдалося зібрати 10 035 доларів. Кіт Степан подякував усім, хто переказав кошти. Зібрані гроші, як він заявив у Instagram, будуть передані Миколаївському зоопарку, благодійному фонду Happy Paw, організації UAnimals, парку розваг «Парк XII Місяців» та благодійному об’єднанню «Плюшка». 
А в квітні з’явилась інформація про те, що харківського котика номінували на найпрестижнішу премію серед інфлюенсерів та блогерів – World Influencers and Bloggers Awards 2022. Урочиста церемонія відбудеться 18 травня в Каннах. У ній візьмуть участь близько 100 блогерів з різних країн світу. 
Потрапити на церемонію може будь-хто. Для цього потрібно придбати квитки онлайн: залежно від категорії ціна одного квитка може бути від 1000 до 6300 євро. Всі кошти від їх продажу підуть на гуманітарну допомогу Україні.

Автор: Ірина Мнішек