Військовій справі юнаків учать у колишньому дитячому таборі під Харковом (ФОТО)

20.04.2015 09:38 Суспільство
фото надані Зміївською РДА фото надані Зміївською РДА
Команда «Підйом!», зарядка, сніданок і практичні заняття з володіння зброєю – зміївські юнаки пробують армійські будні у військово-патріотичному окрузі.

У Зміївському районі від слів про патріотичне виховання молоді перейшли до справи. Зусиллями адміністрації та громадськості тут було створено військово-патріотичний округ, в якому старшокласники з усього району мають можливість отримати досвід армійської служби. Для багатьох юнаків цей досвід стане визначальним у виборі майбутньої професії.

Ідея відремонтувати старий корпус дитячого оздоровчого закладу «Біле озеро» народилася у тодішнього голови районної адміністрації Степана Міндаря. Ініціативу підхопили в районному відділі освіти і вже спільно стали думати, як найкраще використовувати приміщення. Виявилося, що територія та будівля ідеально підходять для проведення військово-польових занять для школярів 10–11 класів. Однією з основних труднощів, з якою довелося зіткнутися – це ремонт. Будівля перебувала у дуже занедбаному стані, оскільки коштів на підтримку її в належному вигляді не було.



– Тривалий час там зовсім ніхто не жив. Непогано зберігся дах, але не було опалення. Котельня теж збереглася, але сам котел не працював. Зусиллями районних організацій було проведено досить пристойний ремонт. Наприклад, відремонтувати підлогу та відновити туалет і бойлерну вдалося завдяки допомозі двох промислових підприємств району, – розповідає начальник відділу освіти Зміївської РДА Віра Шаповалова.

За її словами, перший заїзд учнів у табір відбувся 7 жовтня 2014-го: 210 одинадцятикласників району взяли участь у заняттях з військово-польової підготовки.
Старшокласники на два дні покинули домашній затишок, для того щоб зануритися в атмосферу армійського життя, в якій немає місця маминим борщам і комп’ютерним іграм.
У ході військово-польових зборів учні прокидаються за командою «Підйом!», далі зарядка, сніданок і практичні заняття – все максимально наближено до умов справжньої армійської служби. У відділі освіти розповіли, що харчування для юних патріотів організовано на високому рівні – його підвозять з місцевого ліцею, в якому для школярів готують посилене меню. Адже перебування на свіжому повітрі плюс розумні фізичні й психологічні навантаження в молодому організмі збуджують справжній військовий апетит.

– Усього цього вдалося досягти зусиллями районної адміністрації, відділу освіти Зміївської РДА та великої підтримки громадськості, – розповідає Віра Шаповалова. – Нам допомагають із продуктами, інвентарем і бензином.

Роман Шупенко, матеріал з газети "Слобідський край" №45-46 від 18.04.2015

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта