«Вік – не завада, головне – вигнати ворога»: боєць Залізної бригади про війну

15.08.2023 11:51 Суспільство
Фото: 3 окрема танкова Залізна бригада Фото: 3 окрема танкова Залізна бригада

58-річний вінничанин Анатолій – командир танкового взводу 3-ї окремої танкової Залізної бригади, що брала участь у звільненні Харківської області.

Історію водія медіа «Слобідський край» розповіли у 3-й танковій бригаді. 

Ще за радянських часів чоловік закінчив танкове училище в Ташкенті, звільнився понад 20 років тому вже з української армії у званні майора. Та після повномасштабного вторгнення росії відразу став на захист держави.

У перших боях він самостійно вів стрільбу з танка, бо навідників тоді не вистачало. Зараз Анатолій – командир танка «Дунай» і танкового взводу. Незважаючи на свій багатий військовий досвід, чоловік охоче вчиться новому в молодших побратимів.

– Я навчання проходив на Т-62, а ми зараз їздимо на Т-72 – машина зовсім інша. І от я в молоді вчився, як воювати. Мені приємно, коли молодші за віком звертаються на «ти», бо таким чином вирівнюється вікова планка. Ми всі тут одну роботу виконуємо, ми всі солдати, незалежно від звань. Вік – не завада, адже головне – вигнати ворога, – каже Анатолій.

Він розповідає, що перед відповідальною роботою завжди обмірковує найгірший сценарій розвитку подій. Це допомагає залишатися спокійним і прийняти будь-який результат. Проте до втрат побратимів звикнути неможливо, зізнається військовий.

– Найнеприємніше, що сталося за цей час, це коли в одному з боїв загинув мій командир роти. Було важко бачити цю ситуацію. Наразі мотивує думка про рідних, а також бажання помститися за всіх, кого вбила росія, — говорить він.

Раніше ми писали про Олександра з позивним «Кіра» – військовослужбовця Куп’янського окремого батальйону Харківської окремої бригади сил ТрО. Чоловік – колишній працівник СТО. 24 лютого 2022 року він прийшов на роботу, віддав ключі від відремонтованих авто клієнтам і вже наступного дня був у військкоматі.

А також про 23-річного Еріка з позивним «Хохол» – військовослужбовця Куп’янського окремого батальйону Харківської окремої бригади сил ТрО. До повномасштабного вторгнення чоловік займався СММ і рекламою та не вірив, що у XXI столітті можлива війна.

А також про мінометника 3-ї бригади оперативного призначення «Спартан» Нацгвардії Сергія, який пішов захищати Україну ще 2015-го у складі «Правого сектора». Після співбесіди з командиром батальйону його поставили в мінометну батарею. Тоді чоловік брав участь у боях під Авдіївкою та Донецьком.

Головні новини Харківська область читайте на нашому сайті.

Автор: Ксенія Карпенко