Викрито харківських хакерів, які «чистили» рахунки громадян різних країн

22.06.2020 12:30 Суспільство
Фото: ukrinform.ua Фото: ukrinform.ua
Зловмисники використовували шпигунську програму, через яку викрадали реквізити банківських рахунків громадян США, Європи, України та їхні персональні дані.

На Харківщині СБУ під процесуальним керівництвом прокуратури Харківської області викрила організоване угруповання, яке викрадало гроші з банківських карток через втручання в роботу банківських систем. За попередньою версією слідства, до складу групи входило 15 зловмисників.

Провоохоронці встановили, що хакери використовували шкідливе програмне забезпечення, через яке викрадали реквізити банківських електронних рахунків громадян США, Європи, України та їхні персональні дані. Зокрема, через електронні платіжні сервіси, у тому числі заборонені в Україні російські, вони переводили викрадені гроші на власні рахунки у вітчизняних та банках РФ і привласнювали.

Слідчі СБУ провели в Харкові 16 обшуків за місцем роботи хакерського центру та за місцями проживання фігурантів. Було виявлено понад 40 одиниць комп’ютерної техніки з фотографіями і реквізитами закордонних банківських карток та іншими доказами використання шкідливих програм. Також вилучено банківські картки, готівку та цінності на понад 12 мільйонів гривень, документи на рухоме та нерухоме майно в Україні й за кордоном.

Наразі вирішується питання щодо повідомлення членам групи про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 361-1 (створення з метою використання, розповсюдження або збуту шкідливих програмних засобів, а також їх розповсюдження, вчинене за попередньою змовою групою осіб) Кримінального кодексу України.

Читайте також: Придбаю квартиру: що має бути в договорі купівлі-продажу

Автор: Андрій Соха