Харків прощається з Геннадієм Кернесом – програма заходів

23.12.2020 08:14 Суспільство
Фото: vesti.ua Фото: vesti.ua
Сьогодні, 23 грудня, у Харкові відбудеться церемонія прощання та похорон мера.

Спочатку Геннадія Кернеса відспівають у Благовіщенському соборі, а з 9.00 до 13.00 відбудеться церемонія прощання у фойє Оперного театру. Усі охочі зможуть попращатися з мером у порядку живої черги. Поховають міського голову на цвінтарі №2.  Тож у центрі Харкова буде частково перекрито рух траспортуЗгодом у місті планують увіковічнити пам’ять про Геннадія Кернеса: встановити йому пам'ятник та назвати на його честь вулицю й станцію метро.  

Тричі мер

Геннадій Кернес був мером Харкова протягом 10 років. Він тричі поспіль, починаючи з 2010 року, перемагав на виборах голови Харківської міської ради. Це рекорд для Харкова. До нього лише Євген Кушнарьов дві каденції займав крісло харківського мера.

В органи місцевого самоврядування Харкова Геннадій Кернес прийшов із бізнесу наприкінці буремних 90-х років. Свою трудову діяльність він розпочав на заводі «Світло шахтаря», працював там слюсарем. Однак на початку 80-х років захопився ремонтом годинників і навіть відкрив власну майстерню. Через кілька років знову вирішив змінити сферу діяльності, у 1986-му влаштувався в кооператив, який займався пошиттям курток.

Приблизно в цей час Геннадій Кернес потрапив у поле зору правоохоронних органів. Проти нього відкривали кримінальне провадження за шахрайство. Незалежність України він зустрів у СІЗО в очікуванні суду. Однак у серпні 1992 року суд звільнив майбутнього мера від відбування терміну.

«Я не є судимим. До кримінальної відповідальності притягувався, так, але не судимий – був виправданий. Виправданий у 1992 році, після двох років перебування під слідством», – підкреслював в інтерв’ю «LB» очільник Харківської міської ради.

Геннадій Кернес отримав кілька вищих освіт: юридичну (Національна юридична академія України ім. Ярослава Мудрого) та державного управління (Харківський національний економічний університет). За останнім напрямом отримав науковий ступінь – кандидат наук з державного управління. 28 серпня 2013 року захистив дисертацію на тему «Механізми впливу регіональної еліти на державне управління України».

Починаючи з 1992 року, він зайнявся приватизацією різноманітних об’єктів нерухомості. Став керівником компанії «НПК-Холдинг», яка зараз займається автоперевезеннями та орендою нерухомості, заснував банк, юридичну компанію. Мандат депутата Харківської міської ради Геннадій Кернес отримав у 1998 році, а 2002 року став секретарем мерії. Щоправда, тоді на цій посаді затримався лише місяць.

Мерський шлях

Удруге його було затверджено на посаду секретаря у 2006 році, коли Харківську мерію очолив Михайло Добкін. До речі, його передвиборчою кампанією займався саме Геннадій Кернес. Відео, на якому він вчить Михайла Добкіна працювати на камеру, стало вірусним. А фраза Геннадія Кернеса: «Миша, у тебя скучное лицо, тебе никто денег не даст», – в одну мить стала крилатою.

У 2010 році Геннадій Кернес уже сам балотувався на посаду міського голови. За результатами виборів очолив Харківську мерію.

На життя Геннадія Кернеса було скоєно кілька замахів. Один з них відправив спортивного мера на інвалідний візок. 28 квітня 2014 року під час пробіжки по Білгородському шосе в нього вистрілили. Геннадій Кернес отримав серйозне поранення і до тями прийшов тільки через кілька діб в ізраїльській клініці. Повністю оговтатися після поранення він так і не зміг, хоча дуже намагався. І саме це поранення зіграє фатальну роль уже в 2020 році під час пандемії коронавірусу.

«...Я переоцінив багато речей. У мені оселилося почуття людини, яка залишилася в живих і яка тепер багато повинна зробити по-іншому. Я тоді не замислювався про те, про що сьогодні замислююся», – зазначав у 2016 році в інтерв’ю «Українській правді» Геннадій Кернес.

Знову переміг

Поранення не завадило Геннадію Кернесу переобратися мером Харкова вдруге. У 2015 році він отримав безперечну перемогу – понад 65 % голосів виборців.

«Попри всі свої мухи й мінуси, це той голова, який був потрібен Харкову, як, скажімо, Садовий Львову, бо говорить його мовою і відчуває п’ятою точкою, що потрібно місту, індустріальному великому мегаполісу, який звик функціонувати як годинник, прокидатися за гудком і не відволікатися на дрібниці», – писав «Український тиждень».

Схожий результат – понад 60 % голосів – Геннадій Кернес отримав і на виборах 25 жовтня 2020 року.

«Мені потрібно завершити кілька великомасштабних проєктів. Збудувати метро, збудувати зоопарк, збудувати дорогу…», – так пояснював своє чергове висування на виборах Геннадій Кернес.

Цієї осені він не тільки переобрався мером Харкова, а й привів найбільші фракції у Харківську міську та обласну ради. І це попри те, що сам був фізично відсутній у розпал передвиборчої кампанії.

Востаннє мера бачили на публіці у день міста, 23 серпня. А вже 12 вересня стало відомо, що Геннадій Кернес захворів на COVID-19 і перебуває у лікарні №  17. Однак стан його погіршився, і 16 вересня мера транспортували літаком до Берліна – у клініку «Шаріте».

9 грудня відбулася перша сесія новообраної Харківської міської ради, на якій Геннадій Кернес заочно набув своїх повноважень.

А вже 17 грудня з’явилася звістка про його смерть. Відповідні повідомлення у своїх соцмережах зробили близькі та рідні Геннадія Кернеса.

«Словами не передати біль втрати найближчої людини. Не було ні дня, щоб ми не бачилися або не спілкувалися по телефону, ти був моїм найкращим другом. Кентом, як ти говорив. Ти назавжди залишишся в моїй пам’яті як найдобріший, найсильніший і наймудріший, ти знав вихід з будь-якої ситуації і ніколи не опускав руки. Людина з феноменальною пам’яттю, поглядом, яка помічає кожну дрібницю. Зразок для наслідування, легенда. З тобою піде ціла епоха. Я люблю тебе, тату», – написав у своєму Інстаграмі пасинок Геннадія Кернеса Родіон Гайсинський.

Також про смерть чоловіка у своєму Інстаграмі повідомила і Оксана Гайсинська: «Кажуть, немає незамінних людей. Це брехня. Кожна людина незамінна для когось. Ти кращий з кращих! Любимо і сумуємо. Боляче дуже».

Читайте також: Хто керуватиме Харковом після смерті мера