Харківська облрада шукає можливість проводити сесії онлайн

09.04.2020 12:20 COVID-19
Фото: oblrada.kharkov.ua Фото: oblrada.kharkov.ua
Наразі йде пошук інтернет-майданчика, який дозволить працювати одночасно 120 депутатам і доповідачам із сесійних питань.

Харківська обласна рада відпрацьовує механізми проведення пленарного засідання дистанційно. Про це в ефірі програми «Де це?» на Громадському радіо заявив очільник облради Сергій Чернов.

Верховна Рада ухвалила спеціальний закон, що надає органам місцевого самоврядування можливість проводити сесії онлайн. Паралельно з цим Харківська обласна рада підготувала відповідні зміни до Регламенту ради та Положення про постійні комісії. За словами Сергія Чернова, обласні депутати давно опрацьовують проекти рішень дистанційно, використовуючи планшети.

Наразі актуальним питанням в організації засідання онлайн є вибір відповідного інтернет-майданчика, який дозволить працювати одночасно 120 депутатам і доповідачам із сесійних питань. Щодо порядку денного наступної сесії — розглядатимуться бюджетні питання.

— Ймовірні зміни до бюджету області. Ми чекаємо відповідного рішення Верховної Ради України. Після внесення змін до держбюджету зорієнтуємося щодо акцентів коректив на обласному рівні. У разі необхідності затвердження нових регіональних програм або внесення змін до чинних, ці питання теж будуть включені до порядку денного. Наразі передача субвенцій у межах ухвалених програм рішенням сесії облради делеговано облдержадміністрації, — зазначив голова Харківської обласної ради Сергій Чернов.

А ось щодо майбутніх форматів сесій, то самоврядовець переконаний, що після карантину слід повернутися до офлайн режиму.

— Не може спілкування на відстані замінити живий діалог у залі. Де стосується обміну інформації та підготовки документів — це можливо. А там, де йдеться про ухвалення доленосних рішень, створення можливостей для обговорення, залучення громадськості, то ефективний механізм – проведення засідання в залі, — підкреслив Сергій Чернов.

Читайте також: Як на Харківщині перевіряються підозри на COVID-19