Харків'янин в Антарктиді рятував полярника з гострим апендицитом. Фото

01.06.2018 17:07 Суспільство
Фото:www.facebook.com/evgen.dykyj Фото:www.facebook.com/evgen.dykyj
Лікар-анестезіолог із центральної райлікарні Харківського району Костянтин Даниленко, який зараз перебуває в полярній експедиції, вже вдруге зіштовхується з наданням екстренної медичної допомоги на краю Землі.

Цього тижня біолога 23-ї Української Антарктичної Експедиції Миколу Весельського  довелося екстрено евакуювати з гострим апендицитом зі станції в Антарктиді «Академік Вернадський».

«Наш лікар Костянтин Даниленко доклав усіх зусиль, щоб самостійно допомогти колезі, але в складних полярних умовах, без необхідного медичного обладнання – це неабиякий виклик. Через виявлені ускладнення було прийнято рішення про евакуацію», - ідеться у повідомленні Міністерства освіти і науки. 

 Очільник Національного Антарктичного наукового центру Євген Дикий на своїй сторінці у Фейсбук написав:

«Попередні кілька днів додали хвилювання – були і героїчна спроба нашого доктора оперувати хворого самотужки на станції, і виявлені ускладнення, і перевірка, наскільки дієвою є міжнародна система аварійно-рятувальних операцій в Антарктиці. Усе спрацювало як годинник: спершу за нашим полярником зі станції «Палмер» крізь кригу пробився американський криголам «Лоренс М. Голд», вже разом наш та американський лікарі надали на борту додаткове лікування, поки добу (так, такі там відстані…) транспортували пацієнта до найближчого летовища – на острів Кінг-Джордж, на чилійську станцію «Фрей».

Наразі Микола Весельський під надійним лікарняним наглядом у чилійському місті Пунта-Аренас. Про це повідомили на офіційному сайті Національного антарктичного наукового центру України. 

До слова, для лікаря Костянтина Даниленка — це вже друга така нестандартна ситуація у незвичних обставинах. Наприкінці лютого 2017-го він рятував туристку. Тоді, нагадаємо, в екстреному порядку за медичною допомогою до полярників звернувся капітан туристичного судна Ocean Nova з проханням надати медичну допомогу травмованій жінці – італійці, у якої стався вивих стегнової кістки у кульшовому суглобі.

Як ідеться у повідомленні Національного антарктичного наукового центру, «від нестерпного болю потерпіла мало не втрачала свідомість, що створювало реальну загрозу життю, оскільки тривалість морського переходу до цивілізованого медичного закладу могла сягати чотирьох – п'яти діб. Тоді лікар станції Костянтин Даниленко вирішив надати необхідну медичну допомогу, адже правлення такого вивиху неможливе без застосування загального наркозу і м'язорелаксуючих засобів. Костянтин Даниленко як професійний анестезіолог - реанімотолог зважився на процедуру і виконав її успішно».

Костянтин Даниленко не єдиний харків'янин-учасник 23-ї Української антарктичної експедиції, розрахованої на рік. Крім нього там також працює дослідник-геофізик із Радіоастрономічного інституту НАН України Олег Буданов.

Читайте також: У Харкові продають сметану з пліснявою