Як донеччани обживають Львів. Історія переселенки Алли

14.04.2015 14:27 Суспільство
inlviv.net inlviv.net
Донбас і Львів розділяють понад тисячу кілометрів. Тож у місті Лева небагато людей з Донбаса, які через обстріли лишали свої будівлі «в тому, в чому були».

Переважна більшість українців їде сюди цілеспрямовано. Дехто навіть на облік не стає, одразу купує житло, а декому спочатку доводиться дуже важко. У Львові зарплати невисокі, а ціни щоденно зростають.

Родина донеччанки Алли вирішила остаточно залишитися у Львові. Виїжджати, аби не жити ні в яких «республіках» – таке непросте рішення вони прийняли після псевдореферендуму. Обирали між Одесою та Львовом. Але спочатку жінка з дітьми виїхала в до родичів у Росію. Перебуваючи у Москві, через Інтернет шукала житло у Львові. Близькі лякали її «бандерівцями», але в ці жахачки Алла ніколи не вірила.

Читайте також: Транзитом через Харків. Нова реальність львівських донеччан (ФОТО)

– Коли поїзд заїхав на територію України і я побачила рідний синьо-жовтий прапор, розплакалася. Подумала: «Нарешті вдома», – згадує свої відчуття Алла. – Спочатку було складно, бо чоловік залишився працювати в Москві. Довелося винаймати квартиру подобово. Складно з донецькою пропискою зняти надовго житло, нам дуже допомагала господарка квартири. Через тиждень-другий все ж таки знайшли оселю.

Жінка зізнається, що закохалася у Львів. Та й дітям нове місто дуже припало до душі. Зараз родина живе на ті кошти, що надсилає батько. Але жінка працює над своїм бізнес-проектом, якщо вдало його захистить, то в Центрі зайнятості отримає одноразову допомогу на відкриття своєї справи. Разом з цим Алла активно долучається до громадської діяльності. Створила проект «2014. Реальна історія неоголошеної війни».

– Зараз дуже багато людей переживають особисті трагедії, пов’язані з подіями на Донбасі і в Криму. Час і чиясь зла воля можуть перебрехати, упустити, втратити дуже важливі подробиці цих подій. От у мене і виникла ідея – всі ми, переселенці, повинні написати правдиву історію подій на Донбасі і в Криму. Кожен свою, а разом – історію України! – наголошує «донецька львів’янка».

Юлія Шматченко, матеріал з газети "Слобідський край" №42 від 09.04.2015

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта